Veliko ulaganje

Američki poduzetnik na Pašmanu želi graditi resort za 500 milijuna dolara

Ono što investitori žele vidjeti u svakoj državi su pravna sigurnost, jasna pravila poslovanja
Render Pašman rivijere, Jeff Blackard desno i njegova jahta Sea Ranger lijevo
 Luka Gerlanc / Paun Paunović / Hanza Media / Pašman rivijera

Američki poduzetnik Jeff Blackard jučer je na 2. Investicijskom forumu zdravlja i turizma Adriatic regije potvrdio namjeru da na otoku Pašmanu sagradi turističko naselje Pašman rivijera. Njegov bi kapacitet s hotelima, apartmanima, vilama, plažama i ostalim pratećim sadržajima trebao bi biti 4000 kreveta, a investitor najavljuje ukupno ulaganje od 500 milijuna dolara.

- Pokušat ćemo napraviti autentično dalmatinsko naselje, u skladu s tradicijom i okolišem koje sam detaljno proučio.

U gradnji bismo koristili isključivo domaće materijale. Radnici koji bi radili u naselju u njemu bi i živjeli - naveo je Blackard.

Namjere

U prilog svojim namjerama da pokrene veliko ulaganje u našoj zemlji, Blackard je rekao da se zaljubio u Hrvatsku iako nitko iz njegove obitelji, kao ni njegove supruge, ne potječe odavde.

- Investicija je vrlo zahtjevna. No, ideja je da bogate Amerikance dovodimo u naš resort na Pašmanu i mislimo da smo na pravom putu - poručio je Blackard, koji nije iznosio detalje o trenutnoj situaciji u razvijanju projekta Pašman rivijera. No, od Blackardovih suradnika u Hrvatskoj doznajemo da će američki investitor ovih dana obaviti razgovore s vlastima Zadarske županije o pripremama za početak oživotvorenja cijelog projekta.

Pašman rivijera
Render Pašman rivijere

Blackard bi čelnicima lokalne samouprave na Pašmanu i u Županiji trebao prezentirati projekt.

Zemljište na kojem bi Blackard gradio Pašman rivijeru prostire se na osam kilometara duž obale. Riječ je o ukupno 260 hektara, od kojih bi 100 bilo urbanizirano. Kao dodatni cilj projekta investitor navodi gradnju mosta koji bi povezao sjeveroistočni dio Pašmana s kopnom u blizini Biograda na Moru. Most je unesen i prostorne planove, kao i prilazna cesta resortu.

Blackardova ponuda za Pašman rivijeru prihvaćena je kao jedina sa zadovoljavajućim sadržajem na pripadajućem natječaju Općine Pašman u proljeće ove godine. Prema odredbama natječaja, investitor bi trebao završiti naselje u idućih pet godina.

Pašman rivijera
Render Pašman rivijere

Ima viziju

Jeff Blackard nije bio jedini Amerikanac među glavnim gostima organizatora foruma o zdravstvenom turizmu, dr. Miljenka Bure iz Medicinske grupe. Uz američkog veleposlanika u Hrvatskoj Roberta Kohorsta i Jeffa Blackarda, okupljenima su se obratili bivši senator Rick Santorum i Gentry Beach.

- Ono što investitori žele vidjeti u svakoj državi su pravna sigurnost i predvidljivost, jasna i transparentna pravila poslovanja i dobra poslovna klima. Hrvatska je saveznik Americi te i u ovoj i u drugim prilikama moramo razmatrati kako pomoći da se ekonomska suradnja dviju država poveća - upozorava Santorum.

Pašman rivijera
Render Pašman rivijere

Gentry Beach okupljenima se predstavio kao investitor i član financijskog odbora predsjedničke kampanje Donalda Trumpa.

- Hrvatska još nije prijateljska zemlja za biznis. Stoga me začudilo kada je moj prijatelj Jeff Blackard najavio ulaganje u Hrvatsku. No, došavši ovamo, promijenio sam mišljenje jer sam se uvjerio da Jeff ima viziju - kaže Beach.

Pašman rivijera
Render Pašman rivijere

Organizator konferencije Miljenko Bura ocijenio je da su ulaganja u domaći turizam nedovoljna. Istu sudbinu, dodao je, dijeli i zdravstveni turizam.

Ministar turizma Gari Cappelli izrazio je uvjerenje da je u posljednje dvije godine došlo do oporavka investicija u hrvatski turizam.

Zadar, 121018.
Na rivi kod Pozdrava Suncu jutros je privezana luksuzna jahta Sea ranger Jeffa Blackharta, americkog investitora koji planira uloziti 500 milijuna dolara na otoku Pasmanu.
Foto: Luka Gerlanc / CROPIX
Luka Gerlanc / Hanza Media
Jahta Sea ranger Jeffa Blackarda privezana je u Zadru

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. prosinac 2023 19:01