Uštede

Američki medijski div šalje 100 tisuća radnika na neplaćeni odmor

Iz kompanije zaposlenicima koje šalju na neplaćeni odmor poručuju da će im osigurati potpunu zdravstvenu zaštitu
Robert Iger
 AFP

Američki medijski div Disney najavio je da će zbog pandemije koronavirusa poslati gotovo polovinu zaposlenih, njih oko 100 tisuća, na neplaćeni odmor, prenose britanski mediji.

Tim potezom kompanija bi prema izračunima The Financial Timesa mogla uštedjeti do 500 milijuna dolara mjesečno, navodi BBC. U posljednja tri mjeseca 2019. godine Disney je u poslovanju sa zabavnim parkovima, sadržajima i proizvodima ostvario operativnu dobit od 1,4 milijarde dolara, podsjeća londonski poslovni list.

Sada zaposlenicima koje šalje na neplaćeni odmor poručuje da će im osigurati potpunu zdravstvenu zaštitu, a onima u SAD-u savjetuje da zatraže državnu naknadu iz paketa pomoći vrijednog 2.000 milijardi dolara.

U četiri tjedna od sredine ožujka zahtjev za isplatom naknade za nezaposlene zatražio je više od 21 milijun Amerikanaca zbog zatvaranja gospodarstva kako bi se zaustavilo širenje virusa. Nekoliko stotina prosvjednika izašlo je na ulice, tražeći pokretanje aktivnosti. Financijske posljedice zatvaranja prvi su osjetili sektori putovanja i odmora. Zrakoplovne tvrtke nastoje preživjeti, a mnoge su već zatražile i financijsku pomoć vlada, podsjeća BBC.

Tako je i Disneyjevo internetsko poslovanje za dijeljenje sadržaja u puno boljem položaju, s više od 50 milijuna pretplatnika zabilježenih u proteklih pet mjeseci, od otvaranja. Disney je u ožujku objavio da će se predsjednik izvršnog odbora Bob Iger odreći plaće za vrijeme pandemije, a izvršni direktor Bob Chapek polovine plaće.

Iger spada među najbolje plaćene čelnike u sektoru zabave, sa zarađenih 47,5 milijuna dolara u prošloj godini na položaju predsjednika odbora i izvršnog direktora. Kad tematski parkovi budu ponovo otvoreni, Iger predviđa da će osim torbi kompanija rutinski provjeravati i temperaturu posjetitelja, podsjeća BBC.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. veljača 2024 07:46