Reorganizacija

Američki autodiv ukida dio radnih mjesta u Europi, bez posla nekoliko tisuća radnika

Fordova tvornica u Bordeauxu prestati će s radom već u kolovozu ove godine
Ilustracija, tvornica Forda
 Profimedia, Eye Ubiquitous

Zbog najavljene reorganizacije proizvodnje i poslovanja u europskim pogonima američkog automobilskog giganta Forda bez posla bi moglo ostati nekoliko tisuća radnika, procjenjuje BBC.

Raščlanjujući objavljeni poslovni plan Forda za Europu, BBC otpuštanja vidi kao posljedicu najave američke tvornice da će napustiti manje profitabilna tržišta te se usredotočiti na profitabilne modele iz svoje game automobila, kao i proizvodnju električnih i hibridnih vozila.

- Otpuštanja bi moglo biti u svim dijelovima Fordovog poslovanja u Europi, uključujući i Veliku Britaniju – upozorava ugledni britanski medij, opovrgavajući dosadašnje procjene kako bi pogone Forda na Otoku moglo zaobići ukidanje dijela radnih mjesta u europskim ispostavama američkog proizvođača automobila. Pritom BBC podsjeća na izjavu šefa Forda za Europu Stevena Armstronga kako će kompanija razmotriti daljnje planove za Veliku Britaniju ako se Brexit sprovede bez dogovora sa Europskom unijom.

U Fordovu planu preustroja poslovanja u Europi navodi se kako će i smanjenje troškova rada biti dio zamišljenih promjena, ali bez brojki o eventualnom višku radnika. Čak, prema objavljenome planu, i bez brojki za pogone čije je zatvaranje u istome dokumentu najavljeno, poput tvornice u Bordeauxu koja će prestati s radom u kolovozu ove godine.

- Smanjenje troškova rada u Europi, koliko god je to moguće, provesti ćemo putem dobrovoljnog odlaska radnika i uz usku suradnju s socijalnim partnerima – naznačeno je u Fordovoj objavi o budućim promjenama u poslovanju na Starom kontinentu. Osim pogona u Bordeauxu, u planu se izrijekom spominju promjene u organizaciji ispostave u Duntonu u Velikoj Britaniji, također bez pokazatelja o budućem broju zaposlenih.

- Najave iz Forda dolaze u trenutku kada je konkurent Jaguar Land Rover spreman objaviti smanjenje do pet tisuća od 40.000 svojih zaposlenika u Velikoj Britaniji - napominje BBC.

Osim u Velikoj Britaniji, gdje zapošljava 13 tisuća radnika, Ford ima pogone u Njemačkoj, Francuskoj, Turskoj, Španjolskoj, Rusiji, Rumunjskoj i Belgiji. Ukupno u europskim tvornicama i predstavništvima Forda ima 54 tisuće zaposlenika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 23:26