Strah od gubitka budžeta

Američka svemirska agencija napravila je presedan i prvi put u povijesti dala brojke

Potaknuta upozorenjima da bi mogla izgubiti dio budžeta, NASA je objavila prvo izvješće o utjecanju njezina rada na gospodarstvo SAD-a te time postavila presedan Potaknuta upozorenjima da bi mogla izgubiti dio budžeta, NASA postavila presedan
 Dennis Hallinan / Alamy / Profim

Kada dođe do leta na Mjesec i Mars, sve su oči danas uprte u SpaceX rakete Elona Muska, ali NASA je to odlučila promijeniti. Američka agencija, potaknuta upozorenjima da bi mogla izgubiti dio budžeta, objavila je prvo izvješće o utjecanju njezina rada na gospodarstvo SAD-a te time napravivši presedan. Prvo je to službeno državno izvješće na svijetu o ekonomskoj važnosti svemirske industrije na gospodarstvo neke zemlje.

NASA je na 2670 stranica izvješća istaknula da je lani u Americi pomogla stvoriti 64 milijarde dolara nove vrijednosti i podržati rad 312.000 zaposlenih. Povrh toga, sama agencija zapošljava 18.000 radnika i raspolaže budžetom od 24 milijardi dolara.

Istraživanja

Jim Bridenstine, direktor NASA-e, istaknuo je da su napravili istraživanje kako bi bolje razumjeli kako njihova država profitira od aktivnosti agencije, posebno od misija usmjerenih na istraživanje te let na Mjesec i Mars. Samo te dvije aktivnosti kreirale su, prema izvješću, više od 14 milijardi dolara dodane vrijednosti, i izravno podržale u američkom gospodarstvu preko 69.000 radnih mjesta.

"U našoj eri ljudskih letova u svemir, NASA pomaže gospodarstvu SAD-a na lokalnom i nacionalnom nivou, potičući rast industrija koje će odrediti našu budućnost, i koje će pomoći kreirati desetke tisuća novih radnih mjesta u Americi", naglašava Bridenstine.

Dodao je da istraživanje pokazuje kako NASA ulaganjem jednog do pola postotka američkog BDP-a uspijeva stvoriti značajnu dodanu vrijednost u američkom gospodarstvu.

Geschichte der Raumfahrt:
erste Mondlandung eines bemannten Raumschiffs (Apollo 11 mit den Astronauten Neil A. Armstrong, Edwin E. Aldrin und Michael Collins) am 20. Juli 1969.

Start von Apollo 11 von Cape Kennedy,
Florida, 16. Juli 1969: Der ehem. Präsident Johnson und Vizepräsident Spiro Agnew unter den Zuschauern.

Foto.,Image: 147882924, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: akg-images / AKG / Profimedia
akg-images / AKG / Profimedia
Lansiranjima često prisustvuju dužnosnici. Na jednom je bio i Lyndon B. Johnson

"Iz ovoga se vidi da ulaganja poreznih obveznika u nacionalni, američki svemirski program donosi veliki povrat koji ojačava našu naciju na nekoliko fronti, od jačanja gospodarstva, napretka u znanosti i tehnologiji do unapređenja našeg humanizma", kaže Bridenstine.

Navodi da SAD samo od poreza koji se kreira djelovanjem NASA-e ubire dodatnih 6,9 milijardi dolara prihoda. Bridenstine ističe i kako je djelovanje nacionalne svemirska agencije mnogo šire od programa "Moon to Mars", koji se najčešće uspoređuje sa sličnim naporima Elona Muska i njegova SpaceX-a, a što NASA provodi kroz vlastiti desetogodišnji program. Na tu aktivnost otpada tek nešto više od petine aktivnosti NASA-e.

Bridenstine navodi da u NASA-i samo 2,4 posto zaposlenih radi na programu "Moon to Mars", jer je on okrenut prema partnerima iz privatnog biznisa. Jedan od značajnijih takvih partnera upravo je SpaceX. Tvrtka Elona Muska prije tjedan dana osvojila je 109,4 milijuna dolara vrijedan ugovor za lansiranje satelita koji bi trebao istražiti magnetsku barijeru koja Solarni sustav odvaja od ostatka galaksije, tzv. Interstellar Mapping and Acceleration Probe (IMAP). SpaceX osvojio je i posao letova za Međunarodnu svemirsku postaju (ISS), a koji također financira NASA. Sličnih poslova ima još,pa zato Bridenstine navodi kako, unatoč tome što malo ljudi u NASA-i radi na programu "Moon to Mars", oko 20 posto budžeta agencije ide upravo na projekte povezane s tim programom. Nije to jedini način kako NASA pomaže razvoj poduzetništva u SAD-u.

Ventilatori

Svemirska agencija obilno financira znanstvena istraživanja i razvoj u SAD-u. Kao rezultat toga, iz NASA-inih programa i istraživanja do 1976. stvoreno je više od 2000 startupa. Kao primjer navodi se kako su inženjeri iz NASA-ina Jet Propulsion Laboratoryja razvili u samo 37 dana ventilatore namijenjene liječenju pacijenata od koronavirusa.Bridenstine ističe kako su u tom slučaju uspjeli dobiti žurnu dozvolu od regulatora FDA te da su samo rješenje ponudili besplatno proizvođačima.

Kritičari se, pak, šale na račun širine kojom je NASA pokrila svoj utjecaj pa si postavljaju pitanja poput - kako uspijeva stvoriti 4 milijuna dolara nove vrijednosti u industriji oružja ili podržati industriju proizvodnje tortilja.

Musk planira svoj satelitski telekom dati na burzu

Elon Musk objavio je da za nekoliko godina želi napraviti IPO Starlinka, prvog globalnog satelitskog telekomunikacijskog operatera koji će konkurirati klasičnim telekom operaterima na Zemlji. Izdvajanje biznisa sa satelitima, kojih već 715 kruži oko Zemlje, od ostalih svemirskih operacija u sklopu SpaceX-a, prvotno je najavio prije pola godine. Tada je samo istaknuo da će investitorima ponuditi jednu dobru priliku za ulaganje. Sada je jasno da to želi napraviti na burzi.

"Najvjerojatnije idem u IPO Starlinka, ali kroz nekoliko godina kad će rast prihoda postati uravnoteženiji i predvidljiviji, jer na tržištu kapitala ne vole nepredvidljive priljeve prihoda", navodi Musk.

Procjena koliko bi vrijedio biznis sa satelitima zasad nema. Za SpaceX se navodi 36 milijardi dolara, a nagađa se da bi taj iznos mogao biti i pet puta veći. Starlink je svoje komercijalne satelite u orbitu počeo lansirati lani. Od rujna 2020. u orbitu šalje po 60 satelita odjednom s planom da u godinu do dvije gore ima 1440 satelita. Musk trenutačno od regulatora u SAD-u ima odobrenje za lansiranje 12.000 satelita, a krajem 2019. zatražio je dozvolu da ih lansira još 30.000. Najveći konkurenti su mu Intelsat Corporation i startup OneWeb.

ansiranje

NASA potiče rast industrija koje će odrediti našu budućnost, istaknuo je Jim Bridenstine, direktor

Kalifornija

Nevada

Arizona

Idaho

San Francisco

Los Angeles

Najvažnije brojke iz izvješća

radnika, prema objavljenom financijskom izvješću, lani je bilo zaposleno u samoj svemirskoj agenciji

dolara dodane vrijednosti, kako stoji u izvješću, kreirale su samo dvije NASA-ine aktivnosti koje se odnose na letove na Mars i Mjesec

dolara budžet je kojim raspolaže svemirska agencija, piše u financijskom izvješću, koje je objavljeno na 2670 gusto pisanih stranica

18

14

24

Lansiranjima često prisustvuju dužnosnici. Na jednom je bio i Lyndon B. Johnson

mlrd.

tisuća

mlrd.

Juntas suman 11 millon

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 16:22