PLINSKA SIGURNOST

Ako Ukrajina obustavi isporuku plina iz Rusije, Europa će morati pronaći novih 5% opskrbe plinom

Za Svijet energije piše savjetnik Uprave Prvog plinarskog društva Zvonimir Šibalić

Zvonimir Šibalic, savjetnik Uprave PPD-a

Zbivanja na globalnom plinskom tržištu u ovom su trenutku nevjerojatno dinamična i zanimljiva te iziskuju detaljno praćenje zbivanja na svim stranama svijeta. Naime, 2024. je i za globalno plinsko tržište superizborna godina. Pred nama su izbori za Europski parlament i, posljedično, odluka o nastavku zelene tranzicije. Tu su zatim izbori u Sjedinjenim Američkim Državama i odluka o nastavku izvoza LNG-ja, ali i nadolazeća politička odluka Ukrajine pred kojom je istek ugovora o tranzitu ruskog plina kroz tu ratom zahvaćenu zemlju.

Europa ishode ovih globalnih zbivanja čeka preplavljena plinom. Skladišta su puna, što je prije svega rezultat europske regulative koja je propisala obvezno punjenje skladišta. Primjerice, njemačka skladišta popunjena su više od 70 posto, a prosjek za Europu je oko 60 posto. Ova visoka razina zaliha pruža određenu sigurnost za nadolazeću zimu. Dakako, popunjenosti skladišta doprinijele su i blage zime kojih smo svjedoci već nekoliko godina, ali i pad industrijske potrošnje plina, odnosno industrijske proizvodnje diljem EU.

Bidenova zabrana

Prema nedavnim izvješćima, američki LNG terminali, poput LNG terminala Plaquemines u Louisiani, planiraju povećati proizvodnju i izvoz prema Europi već u kolovozu ove godine, što bi trebalo dodatno stabilizirati opskrbu. Postojeći projekti za sada dobro napreduju, a informacija iz Bidenove administracije o "pauziranju" izdavanja dozvola za nove izvozne LNG terminale za sada se koristi samo u političke svrhe. Eventualna dugoročna zabrana imala bi puno veće posljedice te utjecaj na cijenu u Europi.

Europu također očekuju i povećane isporuke iz drugih regija, kao što su Bliski istok i Sjeverna Afrika. Bugarska i Srbija traže dodatne opskrbne ugovore preko jugoistočne rute s Azerbajdžanom, što bi moglo dodatno diverzificirati opskrbu i smanjiti ovisnost o ruskom plinu. Bugarska već planira primiti do 1,5 milijardi kubičnih metara plina iz Azerbajdžana do kraja ove godine, što bi pokrilo oko 50 posto njezinih godišnjih potreba. Ovaj potez ne samo da jača energetsku sigurnost Bugarske nego i cijele balkanske regije.

S novim terminalima koji kreću u pogon, poput LNG terminala Alexandroupolis u Grčkoj, Europa se priprema za još veći priljev LNG-ja. Ovaj trend omogućava veću fleksibilnost u opskrbi, što je posebno važno u kontekstu geopolitičkih nestabilnosti.

Volatilne cijene

Diverzifikacija opskrbe omogućava europskim zemljama veću otpornost na potencijalne poremećaje u opskrbi te smanjuje ovisnost o jednom izvoru. U tom kontekstu Europa čeka početak iduće godine, kada istječe ugovor o tranzitu ruskog plina kroz Ukrajinu. Naime, dosad su iz ukrajinske vlade dolazili signali da ga nemaju namjeru produljiti. Matematički iskazano, to dovodi u pitanje uvoz oko 15 milijardi kubičnih metara godišnje, što je oko pet posto ukupnog uvoza EU za koji će se morati pronaći zamjena.

Uz sve navedeno, cijene plina na ključnim europskim tržištima, poput britanskog NBP-a i nizozemskog TTF-a, proteklih su mjeseci pokazale volatilnost. Razlika između zimskih i ljetnih cijena se smanjuje u usporedbi s prethodnim godinama, što ukazuje na smanjenje sezonalnosti u trgovini plinom.

Tehnički problemi u proizvodnim postrojenjima, poput američkog LNG terminala Freeport koji je prethodnih mjeseci radio ispod 80 posto kapaciteta, te planirani i neplanirani radovi na održavanju norveških plinskih polja utječu na kratkoročne cijene i dostupnost plina. Uz to, geopolitičke tenzije, posebno one koje uključuju tranzitne rute kroz Ukrajinu i Hormuški tjesnac, stvaraju dodatne rizike i nesigurnosti.

Tržišni izgledi i budući trendovi

Trenutni pokazatelji upućuju na to da će cijene plina u Europi ostati relativno stabilne u idućim mjesecima, pod uvjetom da ne dođe do značajnih geopolitičkih ili tehničkih poremećaja. Visoke razine popunjenosti skladišta i diverzificirana opskrba pružaju solidnu osnovu za tržišnu stabilnost.

Međutim, trgovci i analitičari prate razvoj događaja u Aziji, gdje bi povećana potražnja mogla preusmjeriti LNG isporuke iz Europe. Kineska Nacionalna uprava za energiju predviđa značajan porast potražnje za električnom energijom tijekom ljeta, što bi moglo povećati potražnju za LNG-jem. To bi, pak, moglo dovesti do preusmjeravanja isporuka iz Europe, stvarajući potencijalne nestašice.

Tržište plina u Europi i regiji suočava se s nizom izazova, ali i prilikama za stabilizaciju i diverzifikaciju opskrbe. Visoke razine popunjenosti skladišta, povećana proizvodnja LNG-ja i novi ugovori o opskrbi ključni su faktori koji će oblikovati buduće cijene i dostupnost plina. Hrvatska s proširenjem terminala na Krku i Balkan s novim opskrbnim rutama spremni su odgovoriti na ove izazove i osigurati stabilnu opskrbu plinom za svoje građane i gospodarstvo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. rujan 2024 01:23