Spas za dolinu Neretve

Ako se uskoro nešto ne poduzme, cijelo bi to područje moglo postati slana pustinja!

Kreće projekt navodnjavanja doline Neretve čija je vrijednost u svim fazama viša od 70 milijuna eura
Ilustracija
 Vojko Bašić / HANZA MEDIA

Zbog zalijevanja nekvalitetnom slanom vodom, prinosi poljoprivrednih kultura u dolini Neretve, području koje neki zovu i 'hrvatskom Kalifornijom', znatno su manji. Osim što slana voda umanjuje urod, sol dugoročno ostaje u tlu, pa dolazimo do situacije u kojoj bi neretvanska dolina mogla postati slana pustinja.

To bi se uskoro trebalo promijeniti jer je Vlada RH ozbiljno prihvatila pilot-projekt navodnjavanja doline Neretve čija je vrijednost u ovoj prvoj fazi procijenjena na oko 20 milijuna kuna, dok je ukupna vrijednost projekta navodnjavanja doline Neretve u svim fazama više od 70 milijuna eura, što će se financirati uglavnom iz kohezijskih fondova Europske unije.

Riječ je o projektu službenog naziva ”Izgradnja sustava javnog navodnjavanja Glog”, koji realiziraju Hrvatske vode u suradnji s Dubrovačko-neretvanskom županijom i kojim će se osigurati preduvjeti za nastavak intenzivne proizvodnje voća, povrća i agruma u dolini Neretve.

Dubrovačko-neretvanski župan, Nikola Dobroslavić više je puta isticao da je navodnjavanje strateški važan projekt ne samo za dolinu Neretve, već za cijelu Dubrovačko-neretvansku županiju, ali i Republiku Hrvatsku.

- Bez modernog navodnjavanja nema moderne poljoprivrede i ovo je početak navodnjavanja Donje Neretve. Projekt je trenutno u obuhvatu Gloga kod Opuzena, ali uskoro slijedi predio Koševo - Vrbovci u Metkoviću. Veliki dio projekta će se odnositi na branu na Neretvi koja će osigurati slatku vodu u gornjem toku Neretve. Za nas je ovo strateški projekt, želimo naprednu poljoprivredu, nadamo se da ćemo uskoro ostvariti Centar kompetencije za agrume. Imamo izvrsne uvjete za pristupanje poljoprivredi na još moderniji način, imamo odlične poljoprivrednike, samo nam fali malo toga modernijeg pristupa, naglasio je župan.

Upravo je brana za obranu od soli značajan dio ovog sustava, koji osim navodnjavanja ima funkciju i obrane od soli doline Neretve, točnije ulijevanja mora u Neretvu za niskih vodostaja. Prema projektnoj dokumentaciji, brana bi sprječavala prodor slane vode u korito rijeke Neretve, što je iznimno veliki problem ovdašnjim poljoprivrednicima, posebno kad je nizak vodostaj.

Slični sustavi obrane od soli i prodora mora već su viđeni u Nizozemskoj, gdje su brane osim čuvanja poljoprivrednih površina od prodora mora i zaslanjenja postale prvorazredna turistička atrakcija. Međutim, u ovom slučaju radi se o tehnički manje zahtjevnom objektu, zamišljenom kao pokretna konstrukcija, bez građevinskih zahvata u zaštićenom krajoliku. Naručitelj i investitor projekta su Hrvatske vode.

Kako doznajemo, u okviru usvojene varijante idejnog rješenja projekta „Navodnjavanje u donjoj Neretvi“, pregrada je zamišljena kao laka mobilna konstrukcija u kojoj pomični dio svojim podizanjem u vrijeme plime kad je prodor mora u Neretvu najveći, fizički sprječava prodor slane vode što omogućava nesmetano korištenje vode iz rijeke Neretve i rukavaca za navodnjavanje poljoprivrednih površina, piše Slobodna Dalmacija.

Pregrada u podignutom položaju podiže razinu vode uzvodno, stvara se se veći tlak što potiskuje slanu vodu na veće dubine. Za vrijeme oseke, pregrada je spuštena jer je količina dotoka slatke vode iz pravca Metkovića dovoljna za prirodno potiskivanje mora. Po mišljenju stručnjaka brana će biti aktivna u ljetnim mjesecima, kada je za niskog vodostaja i najintenzivniji prodor mora u Neretvu, dok će u zimskom razdoblju mobilna konstrukcija stalno biti spuštena.

Generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković, prilikom nedavnog potpisivanja ugovora za javno navodnjavanje Glog rekao je kako se ovaj 20 milijuna kuna vrijedan projekt odnosi na područje 310 hektara površine: - Više od 70 posto površina obuhvaćeno je ovim projektom i nema razloga da se ovo što ćemo izgraditi u dvije do dvije i pol godine u potpunosti ne koristi. Ovo su sredstva iz fondova za ruralni razvoj i projekt sufinancira EU s 85 posto, dok je potpora Vlade 15 posto.

Kako doznajemo, u pripremi je sustav navodnjavanja Koševo - Vrbovci na oko 600 hektara vrijedan čija je vrijednost 60 milijuna kuna i taj će se projekt kandidirati za sredstva Europske unije. Neretvanski poljoprivrednici puno očekuju od sustava navodnjavanja koji će im uvelike olakšati težak posao na njivama.

- Bez kvalitetnog navodnjavanja zdravom i čistom vodom nema poljoprivredne proizvodnje, kaže agronom Robert Doko, naglašavajući da su europske poljoprivredne regije to već odavno riješile. Projekt je iznimno zahtjevan jer objedinjuje sustave navodnjavanja i obrane od soli, a za ovdašnje poljoprivrednike najvažnije je da je to trajno rješenje.

- Voda koju danas koristimo za zalijevanje u dolini Neretve nije dobra zbog svoje slanoće. Čista voda koja će do poljoprivrednih parcela doticati kroz sustav za navodnjavanje preduvjet je intenzivne poljoprivredne proizvodnje u Neretvi, zaključio je Doko.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 03:37