Blokiran račun

Ako se ne dogodi čudo, riječki 3. maj ovu subotu nakon 126 godina ide u stečaj

U subotu istječe 120 dana neprekinute blokade, a plan a za restrukturiranje nema
Radnik 3. maja na prosvjedu
 Matija Djanješić / Hanza Media

Ako ne bude većih iznenađenja, odnosno ako netko ne uplati oko 40 milijuna kuna za deblokiranje računa riječkog brodogradilišta 3. maj, taj će škver nakon 126 godina postojanja ovaj vikend otići u stečaj.

Naime, zbog 120 dana neprekinute blokade što istječe u subotu Financija agencija morat će u ponedjeljak pokrenuti stečaj nad tvrtkom što će zapravo biti samo formaliziranje bankrota u kojem je poduzeće već nekoliko mjeseci. Doduše, moguće je da sudac koji bude odlučivao o pokretanju stečaja u slučaju da netko u međuvremenu podmiri nenaplaćena potraživanja donese odluku o tome da se stečaj ne pokreće. U slučaju stečaja država će postati najveći vjerovnik 3. maja na ime preuzimanja bankarskih jamstava za brodove za koje su naručitelji raskinuli ugovor, a tvrtkom će upravljati stečajni upravitelj.

Jedan od mogućih scenarija, unatoč formalnom stečaju, i dalje je nepromijenjen, a on glasi da u zajedničkim ponudama talijanski Fincantieri i samoborska DIV Grupa, koja je vlasnik Brodosplita, ili ukrajinski investitor Vadim Novinski i Danko Končar kupe 3. maj u stečaju. Oni su, prema riječima ministra gospodarstva Darka Horvata, najavili dubinsko snimanje 3. maja i o tome će ovisiti i njihova ponuda.

Vjerojatno slična sudbina očekuje i pulski Uljanik Brodogradilište i Uljanik d.d. kao i ostalih desetak tvrtki iz Uljanik Grupe, a to ovisi o tome kakve će biti ponude navedenih zainteresiranih kupaca. Jer teško je pretpostaviti da će se Uljanik Brodogradilište i Uljanik d.d.,koji su također u blokadi, uspjeti izvući iz krize likvidnosti prije nego što istekne rok od 120 dana neprekinute blokade, odnosno da se u tom razdoblju donese program restrukturiranja koji bi ih spasio od pokretanja stečaja. Država će, podsjetimo, na ime jamstava preuzeti od 3,6 do 4,2 milijarde kuna kreditnih obveza Uljanik Grupe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 21:29