Isplata dividende

Ako se isplaćuje zadržana dobit, mora se vratiti potpora

Dobit mogu isplatiti oni koji zapošljavaju manje od 50 ljudi bez vraćanja potpora
 Neja Markicevic/Cropix

AD Plastik jučer je izvijestio investicijsku zajednicu putem web stranice Zagrebačke burze da je Nadzorni odbor potvrdio prijedlog odluke o isplati dividende koji će se dostaviti Glavnoj skupštini na odlučivanje. Prema prijedlogu, predviđena je isplata od osam kuna po dionici iz zadržane dobiti za 2019. Tom objavom AD Plastik zapravo je otvorio sezonu kad nadzorni odbori tvrtki skupštinama predlažu usvajanje financijskih izvješća za prošlu godinu te isplatu dividendi. No, kako je prošlu godinu obilježila pandemija i potpore Vlade za očuvanje radnih mjesta, zanimalo nas je moraju li tvrtke koje odluče dioničarima isplatiti dividendu iz zadržane dobiti, vratiti državi potpore.

Iz Hrvatskog zavoda za zapošljavanje u kratkom odgovoru ističu da svaka isplata dividende povlači za sobom obvezu povrata sredstava isplaćenih za potpore za očuvanje radnih mjesta u djelatnostima pogođenima koronavirusom od svibnja 2020. godine pa nadalje bez obzira na koje razdoblje se odnosi dobit. Prema uputi HZZ-a objavljenoj na internetskim stranicama, navedeno razdoblje zabrane postupanja, ističu, odnosi se na poslodavce "koji će isplatiti dividendu u razdoblju od 29. svibnja 2020. godine do 31. prosinca 2021."

Ugovori s državom

Jedan od najpoznatijih hrvatskih poreznih stručnjaka i porezni savjetnik RRIF-a, Vlado Brkanić, napominje da je odnos HZZ-a i tvrtki u vezi s pomoći za očuvanje radnih mjesta reguliran ugovorima koji su potpisani kad se tražila potpora za očuvanje radnih mjesta. Iako inače nema zakonskih ograničenja, ti ugovori imaju pravnu snagu, ističe Brkanić.

- Ako je tvrtka primila potporu za očuvanje radnih mjesta za radnike, odnosno za plaće radnika za ožujak i travanj, onda tvrtka u tom slučaju nema ograničenja pri isplati dividende unatoč tome što su primili potporu za plaće radnika. Nadalje, ako je tvrtka koja ima više od 50 zaposlenika primila potporu za očuvanje radnih mjesta za više od 50 radnika za svibanj i daljnje mjesece, onda takva tvrtka ne može isplaćivati dividendu. Ako je namjerava isplatiti, onda mora vratiti ta sredstva HZZ-u. Zanimljivo je da tvrtka koja ima manje od 50 radnika, a primila je potporu za svibanj i daljnje mjesece, nema ograničenja u isplati dividende - objasnio nam je Vlado Brkanić.

Inače, u rujnu prošle godine, podsjetimo, na prijedlog manjinskih dioničara za dopunu dnevnog reda Glavna skupština Pevexa donijela je odluku da se dioničarima isplati 125,4 milijuna kuna dividende iz 2019. godine, odnosno 9500 kuna po dionici. No, jučer Iz Pevexa nisu mogli dobiti odgovor jesu li imali obvezu vraćanja potpora ili su odustali od dobivanja potpore na vrijeme. Što se tiče AD Plastika, jučer je odlučeno da se dividenda isplati 26. ožujka.

Nema ni bonusa ni opcija

- AD Plastik Grupa ostvarila je rekordne prihode u 2019., ali zbog globalne situacije prouzročene pandemijom isplatili smo samo predujam dividende u 2020. Početak pandemije i zatvaranje tvornica tijekom ožujka i travnja suočio nas je s nezapamćenim izazovima punim neizvjesnosti u tom trenutku. Brzo smo reagirali, poduzeli sve potrebne mjere za zaštitu zdravlja svojih zaposlenika i očuvanje održivosti poslovanja. U tom smo razdoblju bili prisiljeni na neko vrijeme zaustaviti proizvodnju, što je bilo najteže razdoblje. U skladu s Vladinim mjerama, koristili smo sredstva za očuvanje radnih mjesta i što je najvažnije, radna smo mjesta i očuvali. Brzo smo, ali vrlo oprezno i konzervativno prilagodili svoje planove i nastavili poslovati u skladu s tržišnim okolnostima - objasnio je Marinko Došen, predsjednik Uprave Ad Plastika.

- Unatoč situaciji, naši su dioničari imali razumijevanja i povjerenja te su nas podržali u najtežim trenucima. AD Plastik Grupa još jednom je pokazala svoju kvalitetu i stabilnost te dokazala da je spremna uspješno se nositi s najvećim izazovima. Rezultati koje ostvarujemo dobri su s obzirom na okolnosti, a isto tako i planovi za 2021. godinu - zaključio je Marinko Došen.

- Svjetskom će gospodarstvu, pa tako i našoj industriji, trebati još neko vrijeme da se vrati na brojke iz 2019. godine, ali u ovim okolnostima poslujemo bolje od prvih predviđanja i samim time smo predložili isplatu dividende, a dio zaprimljenih sredstava vratit ćemo državi u skladu s propisima - zaključio je Došen.

Osim u slučajevima kad isplati dividendu ili udjel u dobiti, poslodavac koji je tražio potporu za očuvanje radnih mjesta za 50 i više radnika obvezan je vratiti državi potporu ako od trenutka dobivanja potpore pa zaključno sa zadnjim danom prosinca ove godine isplati i bonuse sebi, članovima Uprave ili menadžerima koji vode kompaniju ili odobri opcijsku kupnju dionica za ostvarene dobre rezultate u prošloj poslovnoj godini.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 12:37