Trgovinski ratovi današnjice

Ako postigne dogovor s Kinezima, hoće li se Donald Trump obrušiti na Europu?

Europa još uči kako se postaviti prema Trumpu koji je gleda kao neprijatelja
Donald Trump
 Kevin Lamarque/File Photo / REUTERS

Zašto Europska unija ne udruži snage s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom protiv Kine, pitali su novinari Spiegela europsku povjerenicu za trgovinu Ceciliu Malmström u intervjuu na kraju njenog mandata u Europskoj komisiji u Bruxellesu. Odgovorila je da na mnoge stvari oko Kine gledaju na isti način kao SAD, ali se europske metode razlikuju od američkih. Smatra da bi Trumpov pristup - a novinari su ga opisali kao ratovanje carinama umjesto tenkovima - vodio vladavini džungle, da nema Svjetske trgovinske organizacije (WTO).

- Europska unija je zajednica koja se temelji na vladavini zakona i mi se pridržavamo međunarodnih pravila. Trump, s druge strane, koristi prijetnju visokih carina kako bi postigao političke ciljeve - odgovorila je, dodavši kako je Kina ekonomski rival, ali ne i politički neprijatelj Europe.

Europa se brani od toga da kineske kompanije koje subvencionira država preuzimaju najkreativnije europske kompanije, bori se protiv krađe intelektualnog vlasništva i traži veću transparentnost, a sa SAD-om i Japanom usko surađuje u snažnijem nadzoru kineskih investicija u članicama EU. Također kaže da EU želi surađivati s Kinom u zaštiti okoliša i biznisu, ali, tvrdi, ne zanemaruje zahtjeve vezane oko ljudskih prava.

Kako će se Europa postaviti oko Huaweija i njegovog sudjelovanja u izgradnji 5G mreža? Svaka država članica će zasebno donijeti odluku o tome kako će se postaviti prema Huaweiju, a Komisija će samo davati preporuke. Do kraja rujna Bruxelles očekuje izvještaje iz svake članice o tome kako ocjenjuje prijetnju Huaweija za svoju komunikacijsku infrastrukturu.

Spiegel konstatira da u Trumpovom svijetu Europa nije prijatelj, pa pita: ako Trump postigne trgovinski sporazum s Kinom, je li moguće da će Europa biti njegova iduća meta?

U Europi, priznaje povjerenica, još uvijek ne znaju kako se ponašati u takvoj situaciji, ali napominje kako je između EU-a i SAD-a često bilo problema no transatlantsko prijateljstvo je bilo nesalomljivo.

- Čini se da je to drukčije za Trumpove vladavine što je uznemirujuće za mnoge Europljane - odgovorila je.

Neke njegove mjere, poput dodatnih carina na europsku industriju čelika i aluminija, krše pravila WTO-a. Mjesecima EU pregovara s američkom administracijom i još je neizvjesno hoće li Trump nametnuti visoke carine europskoj automobilskoj industriji u studenome ove godine. Inače, oko 420 tisuća radnih mjesta u SAD-u ovisno je o europskoj automobilskoj industriji.

- Provede li Trump svoju prijetnju, mi smo spremni. Naša lista protumjera je spremna. No još uvijek pregovaramo o sporazumu o slobodnoj trgovini i harmonizaciji industrijskih standarda - rekla je.

Amerika očekuje u tim pregovorima značajno sniženje carina na američke poljoprivredne proizvode, a zasad nije spremna razgovarati o širem otvaranju vrata europskim kompanijama za sudjelovanje na javnim natječajima u SAD-u. Kako se čini, zbog silnih nesuglasica, ideja je da se prvo pokuša sklopiti rudimentarni sporazum o slobodnoj trgovini kako bi se izgradilo međusobno provjerenje, a krajnji rezultat bi mogao biti i potpuno međusobno ukidanje svih carina na automobile.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 00:53