Korist ili ipak ne?

'Ako dođe do tvrdog Brexita cijena Aston Martin automobila mogla bi značajno pasti'

Mi imamo puno više manevarskog prostora u određivanju svojih cijena
Aston Martin
 Profimedia, Alamy

Šef proizvođača luksuznih automobila Aston Martin, Andy Palmer, istaknuo kako bi njegova tvrtka mogla profitirati ukoliko Velika Britanija izađe iz Europske unije bez dogovora.

Palmer, pojašnjava kako bi upravo zbog takvog ishoda ove političke maratonske bitke, njihovi automobili mogli postati jeftiniji. Iako nije želio izlaziti s konkretnim brojkama, na konferenciji u Londonu istaknuo je kako je njegova kompanija u usporedbi s drugim proizvođačima automobila "manje izložena" potencijalnim sankcijama koje za sobom vuče tvrdi Brexitu.

- Mi imamo puno više manevarskog prostora u određivanju svojih cijena. Također, morate znati da mi i dalje trgujemo u funtama, u toj valuti prodajemo svoja vozila, ali i nabavljamo dijelove. Ako dođe do najgoreg scenarija, britanska valuta vjerojatno će doživjeti pad, te će naši automobili i zbog toga znatno pojeftiniti – ističe Palmer.

Međutim, unatoč optimizmu, direktor ovog luksuznog brenda i dalje je na oprezu. Kako prenosi Independent, značajan dio dijelova potrebnih za izradu ovih skupocjenih vozila dolazi upravo iz zemalja članica Europske unije što bi u slučaju tvrdog Brexita ovoj kompaniji moglo podosta zakomplicirati život.

Kako bi već sada ublažili moguće probleme, Aston Martin je povećao zalihu svojih vozila u Britaniji za više od 55 posto.

- Povećali smo zalihe, već smo ugovorili suradnju i s nekim drugim dobavljačima, a uz to promijenili smo i kanale dostave – pojašnjava.

Unatoč pripremljenosti za najgori scenariji, direktor kompanije ističe kako se oni i dalje zalažu za slobodnu trgovinu u cijelom svijetu, te da ih ne plaše poslijedice mogućeg tvrdog Brexita.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 02:43