Pesmistične prognoze

Ako Britanija napusti EU bez dogovora, prosječan Britanac bit će 3000 funti siromašniji

Britansko bi gospodarstvo u narednih desetljeće i pol moglo izgubiti 200 milijardi funti
Oluja iznad Londona
 Tom Jacobs / REUTERS

Izađe li Ujedinjeno Kraljevstvo iz Europske unije bez dogovora s Bruxellesom, britansko gospodarstvo smanjit će za 10,7 posto u narednih 15 godina, pokazuje nova studija vlade Therese May, pred kojom je teška misija da kroz britanski Parlament progura postignuti dogovor o uvjetima izlaska Velike Britanije iz EU-a.

Prema računicama koje je objavio Downing Street, britansko bi gospodarstvo u slučaju izlaska iz EU-a bez postizanja dogovora u narednih desetljeće i pol moglo izgubiti oko 200 milijardi funti (gotovo 1,7 bilijuna kuna), ili oko 3.000 funti (preko 25.000 kuna) po stanovniku. Najveći udar osjetio bi se na gospodarstvu sjeveroistoka Engleske, regije koja je na referendumu o izlasku iz EU-a zdušno podržala Brexit.

Očito, pozicija Velike Britanije na svjetskoj ljestvici bila bi ozbiljno ugrožena ako ta zemlja napusti EU-blok bez dogovora. Ujedinjeno Kraljevstvo je lani, prema podacima međunarodnih institucija, bilo peto po veličini svjetsko i drugo po veličini europsko gospodarstvo, s bruto domaćim proizvodom (BDP) od 2,62 bilijuna američkih dolara. No, veći je problem što bi Britanci u slučaju izlaska iz EU-a bez dogovora postali znatno siromašniji.

'Jednostrano' izvješće

Iako je jasno da bi 'crni scenarij' Brexita bio velik udarac za Otok, izvješće vlade u Londonu britanski i svjetski mediji mahom ocjenjuju kao jednostrano. Naime, osim opcije izlaska iz EU-a bez dogovora, postoje i druge mogućnosti, no Downing Street ne daje jasne odgovore na pitanje kakve bi štete britansko gospodarstvo pretrpjelo u slučaju da se neki od tih scenarija realizira. Ono što je jasno, to je da je u svakom od tih scenarija Britanija na gubitku, i to manje-više svi sektori njenoga gospodarstva.

Britanci bi najbolje, ocjenjuje se u analizi koju prenosi Bloomberg, prošli u slučaju prihvaćanja sporazuma koji je May postigla s Bruxellesom: po tom bi se scenariju, koji podrazumijeva zadržavanje bliskih veza s EU-om, britanski BDP smanjio 0,6 posto tijekom razdoblja od 15 godina, ili najviše 2,5 posto, ako bi se u potpunosti zaustavile migracije iz EU-a u Veliku Britaniju.

Druge opcije

Nešto slabije Britanija bi prošla ako bi s EU-om sklopila sporazum po uzoru na onaj koji imaju Norveška, Island i Lihtenštajn. Riječ je o sporazumu o Europskom gospodarskom prostoru (EEA), kojim se jedinstveno tržište EU-a širi i na te tri članice EFTA-e.

Veći udarac za britansko gospodarstvo bilo bi sklapanje 'standardnog' ugovora o slobodnoj trgovini s EU-om. Ipak, takvo rješenje još je na jako dugom štapu, a ishod bi ovisio ne samo o sporazumu o slobodi kretanja roba i usluga, nego i radne snage, koja je prijeko potrebna britanskoj ekonomiji. Zbog svega toga, u ovom je trenutku nemoguće izračunati kakvi bi bili točni učinci izlaska Velike Britanije iz EU-a i potom sklapanje ugovora o slobodnoj trgovini između Otoka i onoga što ostaje u EU-u.

Carney: Britansko gospodarstvo nije spremno za brexit bez dogovora

Veliki dijelovi britanskog gospodarstva nisu spremni za izlazak iz EU bez dogovora, kazao je guverner središnje britanske banke Mark Carney za BBC Radio, istaknuvši da je potrebno prijelazno razdoblje za prilagodbu na nove uvjete.

Carney je kazao da je manje od polovine britanskih poduzetnika pokrenulo krizne planove.

"Znamo iz naših kontakata s poduzećima, a ostali znaju iz vlastitih kontakata, da je manje od polovine poduzeća u zemlji pokrenulo svoje krizne planove za Brexit bez dogovora. Sve industrije, sva infrastruktura zemlje, jesu li svi spremni u ovom trenutku? Odgovor je: nisu", kazao je Carney.

Istaknuo je kako će Ujedinjenom Kraljevstvu trebati prijelazno razdoblje za prilagodbu na koji god način izlaska iz EU parlament odabere.

„Znamo probleme vezane uz granice, idemo u luke i znamo koji problemi tamo danas postoje. Ali trebamo malo vremena da se pripremimo za to“, rekao je Carney.

Odbacio je tvrdnju da je upozorenje središnje banke da bi Brexit bez dogovora mogao dovesti do recesije usmjereno na zastrašivanje ljudi kako bi podržali dogovor o Brexitu.

Britanska središnja banka u srijedu je, naime, priopćila kako bi se britansko gospodarstvo moglo smanjiti za 8 posto odmah nakon Brexita u slučaju da nema prijelaznog razdoblja. Cijene kuća mogle bi pasti za gotovo trećinu, a tečaj funte bi mogao pasti za četvrtinu.

Carneyevi komentari uslijedili su nakon što su objavljene prognoze britanske vlade prema kojima bi zemlja bila gospodarski siromašnija u bilo kojoj verziji Brexita, za razliku od ostanka u EU.

Analiza britanske vlade pokazuje da bi prema planu za brexit premijerke Therese May britansko gospodarstvo moglo biti i do 3,9 posto manje nakon 15 godina u usporedbi s ostankom u EU. U slučaju, pak, Brexita bez dogovora gospodarstvo bi oslabilo za 9,3 posto. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 00:02