Treća u svijetu

AKD u jedinstvenom projektu prve hrvatske kriptomarke

 Hrvatska pošta

Kriptomarka je prva hrvatska poštanska marka koja spaja digitalni i analogni svijet. Ona se sastoji od dva dijela, standardne odstranjive samoljepive poštanske marke s QR kodom i digitalnog tokena koji ostaje za korištenje na blockchainu (aplikaciji, računalu ili mobitelu). Projekt kriptomarke iznimno je važan za razvoj ove relativno mlade industrije u Hrvatskoj ali i za stavljanje Hrvatske na svjetsku blockchain-kartu. Nakon Gibraltara i Austrije, ovo je treća kriptomarka na svijetu.

Fizička poštanska marka u vrijednosti od 50 kuna se može koristiti za slanje pošiljaka kao i svaka druga marka, a digitalni dio vlasnik kriptomarke može zadržati kao dio svoje osobne virtualne kolekcije. Na ovaj način filateliji je dodana nova dimenzija – zaštita od propadanja zbog proteka vremena. Digitalni token je kreiran na Ethereum platformi te je na blockchainu zastupljen kao non-fungible token (NFT) prema standardu ERC721, koji se koji se koriste za digitalne predmete čije je vrijednost kolekcionarska, kao u slučaju kriptomarke.

Za potrebe Hrvatske pošte, u nakladi od 100.000 komada kriptomarki, AKD je realizirao kompleksan proces poslova, što uključuje ispis jedinstvenih QR kodova, individualizaciju i tisak kriptomarki. Kriptomarka otisnuta je višebojnim ofsetom na PVC kartici od 75 grama, veličine 35,73 x 40,98 milimetara, a dolazi u pet različitih motiva koji simboliziraju poštanska prijevozna sredstva: kombi, vlak, brod, zrakoplov i dron.

Više o kriptomarki i kako je kupiti pogledajte ovdje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. svibanj 2024 21:05