Svečano obilježavanje

AKD otisnuo prigodnu poštansku marku '30. Dan državnosti Republike Hrvatske'

Naklada marke nominalne vrijednosti 3,10 kuna je 300.000 primjeraka, a izdana je u hrvatskom arku od 25 maraka
Poštanska marka '30. Dan državnosti Republike Hrvatske'
 AKD

Domaća agencija AKD se s ponosom pridružila svečanom obilježavanju 30. Dana državnosti Republike Hrvatske tiskom prigodne poštanske marke koju će Hrvatska pošta pustiti u optjecaj 28. svibnja 2020. godine.

Motiv prikazan na poštanskoj marki su crvene i bijele latice ruža koje simboliziraju boje hrvatskoga grba. Autorica marke je Nataša Odak, dizajnerica iz Zagreba. Naklada marke nominalne vrijednosti 3,10 kuna je 300.000 primjeraka, a izdana je u hrvatskom arku od 25 maraka i s pet privjesaka u 30 polja.

Stoljetna tiskarska tradicija AKD-a, započeta 1898. godine osnivanjem litografije, nastavlja se i danas, a prigodna poštanska marka i promidžbeni materijali za hrvatsko predsjedanje Vijećem EU također su izrađeni u AKD-u.

AKD
Poštanska marka '30. Dan državnosti Republike Hrvatske'

Vrijedi spomenuti da su tiskarska rješenja poštanskih markica AKD-a ovjenčana i brojnim nagradama koje AKD s partnerima osvaja na domaćim i međunarodnim tržištima. Najljepša poštanska marka Republike Hrvatske u 2019. godini „350 godina Sveučilišta u Zagrebu“, rad dizajnerice Jane Žiljak Gršić, također je otisnuta u AKD-u, pri čemu je korištena tehnika infracrvenog tiska s procesnim bojama.

Riječ je o primjeni tiskarske tehnologije u sigurnosnoj grafici kojom je uvedena skrivena informaciju koja se otkriva samo s kamerom za bliski infracrveni spektar, dok se procesnim bojama formiraju dualne slike neposredno prilikom nanošenja bojila na papir. Na najprestižnijem natjecanju u području filatelije, koju organizira PostEurop, nagradu žirija za najljepšu marku 2019. godine osvojila je poštanska marka Pošte Slovenije s motivom ptice, koju je otisnuo AKD.

Nakon gotovo dvadeset godina Hrvatska ove godine svoju državnost ponovno slavi 30. svibnja, u spomen na taj dan 1990., kada je konstituiran prvi demokratski izabran višestranački Sabor, kao izraz volje građana iskazane na prvim slobodnim izborima, i kada je izabrano novo državno vodstvo koje je povelo Hrvatsku na put suverenosti i samostalnosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 20:06