Zaštićeni spomenik

Akademici žele bivši studentski dom na Trgu žrtava fašizma pretvoriti u hotel

Na neobvezujući natječaj koji je nedavno raspisao HAZU, vlasnik zgrade, javilo se jedanaest ponuđača, a uskoro će biti raspisan i obvezujući natječaj
Velimir Neidhardt (u krugu) i zgrada u kojoj je bio studentski dom 'Ivan Meštrović'
 CROPIX

Nakon što je gotovo cijelo desetljeće prazna, atraktivna nekretnina na Trgu žrtava fašizma, ona u kojoj su nekad bili smješteni studentski dom i studentska poliklinika, napokon bi mogla dobiti konkretnu funkciju.

I to najvjerojatnije turističku, s obzirom na to da je Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, koja je i vlasnik nekretnine, nedavno raspisala neobvezujući natječaj na koji se javilo čak 11 ponuđača, među kojima najviše onih koji su zainteresirani za to da ovu atraktivnu zgradu pretvore - u hotel.

Pregovori

To je u intervjuu za Nedjeljni Jutarnji otkrio predsjednik HAZU Velimir Neidhardt, potvrdivši da je interes hotelijera za nekretninu iznimno velik, ali su se na natječaj javili i investitori koji tamo vide polikliniku ili privatno sveučilište.

“Istina, na natječaj se javilo ukupno 11 ponuđača, ali riječ je bila o neobvezujućem natječaju, nakon čega će, vrlo skoro, biti raspisan i obvezujući natječaj. Zasad ne možemo otkriti imena ponuđača”, poručili su iz HAZU na naš upit.

Tek nešto malo više detalja Neidhardt je otkrio u nedjeljnom intervjuu u kojem je potvrdio da će objekt vrlo vjerojatno postati hotel, iako HAZU već godinama o zakupu te nekretnine pregovara s Ministarstvom znanosti koje dugo traži povoljniju lokaciju za svoje sjedište.

“Dugi niz godina vodimo pregovore s Ministarstvom znanosti sa željom da se ovdje presele... Očekujemo da se Ministarstvo očituje. Ako ne odluči, morat ćemo ići s drugim projektima. Mi ćemo to definitivno prelomiti u roku od mjesec-dva. Idemo u novu investiciju”, najavio je Neidhardt. Ipak, kako Jutarnji doznaje od Ministarstva, između njih i HAZU definitivo nije postignut nikakav dogovor, a nije izgledno ni da će se to uskoro dogoditi.

Prijeratna baština

Neobvezujući natječaj za zakup zgrade raspisan je u studenom lani, a iz njega je bilo vidljivo da HAZU u zakup nudi zgradu od četiri diletacije u atraktivnoj gradskoj zoni zaštićenog urbaniteta, i samu zaštićeni spomenik graditeljske prijeratne baštine. U generalnom ubranističkom planu smještena je u zoni D javne namjene te, najvažnije od svega, prije bilo kakve namjene zahtijeva temeljitu obnovu.

Kritike

Inače, riječ je o zgradi zbog koje je HAZU kroz godine istrpio brojne kritike, posebno zato što je Akademija 2011. iz objekta, nakon sudskog spora, iselila Studentski dom “Ivana Meštrovića”, a poslije i Studentsku polikliniku pošto je istekao ugovor o najmu između HAZU i Doma zdravlja.

Od tada do danas, dakle punih devet godina, atraktivna nekretnina u samom centru grada zjapi prazna, a iako su novinari proteklih devet godina s vremena na vrijeme ispitivali što će akademici napraviti s tom vrijednom nekretninom, do prije koji mjesec iz HAZU nije bilo moguće dobiti konkretan odgovor.

Zgrada s dvorištem ima ukupno 8500 bruto četvornih metara površine, a dvorište ima kolni ulaz te pomoćne zgrade.

Procijenjena vrijednost zakupa u neobvezujućem natječaju nije definirana, što znači da bi u obvezujućem natječaju broj ponuđača mogao biti nešto drugačiji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. ožujak 2024 10:16