Sudska presuda

Airbnb ostao izuzet od europskih propisa o nekretninama

Slučaj je pokrenut na Sudu pravde Europske unije nakon pritužbe francuskog turističkog udruženja AHTOP
Ilustracija
 Profimedia, Alamy

Najviši sud Europske unije u četvrtak je presudio da je američka internetska stranica za iznajmljivanje Airbnb internetska platforma, a ne posrednik za iznajmljivanje nekretnina.

Slučaj je pokrenut na Sudu pravde Europske unije (CJEU) nakon pritužbe francuskog turističkog udruženja AHTOP.

„Priroda povezanosti između posredovanja i pružanja smještaja nije opravdala odstupanje od klasifikacije te usluge posredovanja kao 'usluge informacijskog društva'”, priopćio je CJEU.

Sud je također okrivio Francusku jer nije obavijestila Europsku komisiju o zahtjevu Airbnb-u za ishođenje profesionalne licence agenta za nekretnine.

„Želimo svima biti dobri partneri i već smo surađivali s više od 500 (lokalnih) vlada kako bismo pomogli domaćinima da dijele svoje domove, slijede pravila i plaćaju porez”, stoji u priopćenju Airbnba koji je pozdravio tu presudu.

Airbnb se zadnjih godina suočio s hotelijerima i vlastima u gradovima poput New Yorka do Amsterdama, Berlina i Pariza. Optužen je i da utječe na nestašicu stambenih jedinica i otežava kupnju ili najam stana stanovnicima s nižim primanjima.

Za Airbnb je slučaj Francuska važan, jer je Međunarodni olimpijski odbor odlučio promovirati tvrtku za smještaj tijekom Olimpijskih igara u Parizu 2024. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. lipanj 2023 15:59