ŠIRENJE POSLA

Airbnb na prekretnici: ‘Uskoro preko nas nećete moći tražiti smještaj‘

Iz tvrtke su poručili i kako je odbor odobrio program otkupa vlastitih dionica do vrijednosti od 6 milijardi dolara.

Table apartmana po starom djelu Šibenika

 Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix

Airbnb navodno namjerava širiti posao izvan svog temeljnih usluga- posredovanja pri traženju smještaja.

- Airbnb je na prekretnici. Prošle smo tri godine usavršavali našu temeljnu uslugu, a sada smo spremni krenuti u naše sljedeće poglavlje - poručili su iz tvrtke ovoga utorka.

Platforma se uz to namjerava širiti i na nova tržišta; Švicarsku, Belgiju i Nizozemsku. Nakon objave, dionice Airbnba skočile su oko sedam posto. Izvršni direktor tvrtke Brian Chesky rekao je analitičarima da bi tvrtka mogla u nadolazećim godinama potpuno udaljiti od prvotnog biznisa.

Iz tvrtke su poručili i kako je odbor odobrio program otkupa vlastitih dionica do vrijednosti od 6 milijardi dolara. Tijekom 2023., ukupni otkup vlastitih dionica iznosio je 2,25 milijardi dolara. Otkup vlastitih dionica sve je popularnija metoda stvaranja novčanih tokova među korporacijama, a vjeruje se kako je efektivna pri poboljšanju kapitalne strukture tvrtke.

- Program otkupa nastavlja se provoditi kao dio naše šire strategije raspodjele kapitala koji daje prioritet ulaganjima u organski rast, strateškim akvizicijama gdje je relevantno i povratu kapitala dioničarima, tim redoslijedom- priopćili su iz tvrtke. Airbnb je izvijestio o prihodu od 2,2 milijarde dolara u četvrtom tromjesečju prošle godine, što je porast od 17 posto u odnosu na prethodnu godinu. To pripisuju velikoj potražnji za putovanjima i dobrim deviznim tečajevima. No u istom razdoblju zabilježio je i gubitak od 349 milijuna dolara, ponajviše zbog poreznog spora s Italijom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 08:26