ZAŠTITA JE NUŽNA

AI pomaže u poslu, ali krije i opasnosti...: ‘Za tvrtke je ključno da implementiraju standardizirane AI alate‘

Umjetna inteligencija već se naveliko koristi u poslovanju

Umjetna inteligencija, ilustracija

 Ivan Ryabokon/panthermedia/profimedia/Ivan Ryabokon/panthermedia/profimedia

Umjetna inteligencija već se naveliko koristi u poslovanju, a neke profesije od nje imaju posebne koristi. Čak 80 posto stručnjaka za kibernetičku sigurnost korištenjem AI tehnologije štedi više od 11 minuta, a neki i više od sata. Danas rastuće kibernetičke prijetnje zahtijevaju stalnu pozornost i brze reakcije pa AI pomaže tako što analizira mnoštvo podataka, uočava obrasce i pronalazi probleme u stvarnom vremenu pa se IT profesionalci i stručnjaci za kibernetičku sigurnost mogu fokusirati na planiranje i brže reagiranje na prijetnje.

Tako značajnu uštedu vremena primijetilo je i 69 posto zaposlenika u tehničkoj podršci u kojoj chatbotovi, primjerice, vrlo učinkovito obrađuju rutinske upite kako bi se agenti posvetili onim kompleksnijima. Kada je riječ o razvoju proizvoda, velika ušteda vremena prisutna je u 67 posto slučajeva, a u poslovima u odnosima s javnošću i marketingu samo jedan postotni bod manje.

Pokazalo je to istraživanje Microsofta u kojem su zaključili da, općenito govoreći, najveću uštedu vremena bilježe oni poslovi u kojima se svakodnevno radi s velikom količinom podataka. Vrijeme koje se ranije gubilo na ponavljajuće poslove sada se može iskoristiti za inovacije i kreativu, u kojoj se umjetna inteligencija (zasad) ne može natjecati s onom ljudskom.

Osim toga, Work Trend Index izvještaj, zajednički izvještaj Microsofta i LinkedIna, pokazao je da se korištenje GenAI alata u proteklom razdoblju udvostručilo, a troje od četvero ljudi već koristi AI u uredu. Broj LinkedIn članova koji dodaju AI vještine poput ChatGPT-ja i Copilota na svoje profile povećao se 142 puta, a više od polovice mladih uključenih u istraživanje istaknulo je da su nove tehnologije ključne za njihove odluke o karijeri pa će u budućnosti pristup tim vještinama biti ključan za privlačenje i zadržavanje najboljih talenata. Istovremeno, 66 posto lidera kaže da ne bi zaposlili nekoga bez AI vještina.

image

Kalin Dimtchev, direktor Microsofta Adriatic

Joe_lubong/

Kalin Dimtchev, direktor Microsofta Adriatic, ističe kako su brojni korisnici u regiji istaknuli da AI alati revolucioniraju njihovu produktivnost i pomažu članovima tima da steknu vještine korisne za strateške pozicije. Umjetnu inteligenciju, uvjeren je, trebali bismo iskoristiti za stvaranje poslovne vrijednosti. Ipak, u praksi se pokazalo da mnoge organizacije još uvijek nemaju formalne strategije primjene umjetne inteligencije.

- Zaposlenici tada koriste osobne AI alate, a to može ugroziti sigurnost i privatnost. Za tvrtke je ključno da implementiraju standardizirane AI alate spremne za korištenje u radnom okruženju i ponude trening za zaposlene kako bi osigurale sigurno i učinkovito korištenje umjetne inteligencije - komentirao je Dimtchev.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. rujan 2024 12:40