Pravna saga

Agrokor s dodatnim uporištem ide u osporavanje zapljene dionica Mercatora

Novčanu sankciju u iznosu od čak 53,9 milijuna eura, slovenski sud je umanjio na milijun eura
Mercator
 Dragan Matic / Cropix

Presudom od 1. lipnja 2020. godine Okrajno sodišče u Ljubljani preinačilo je odluku Javne agencije za varstvo konkurence Republike Slovenije (slovenske Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja - AVK) o visini sankcije izrečene Agrokor d.d. zbog toga što 2016. godine, u vrijeme kada je Ivica Todorić upravljao kompanijom i bio njezin vlasnik, nije AVK na ocjenu prijavio stjecanje tvrtke Costella d.o.o.

Novčanu sankciju u iznosu od čak 53,9 milijuna eura, slovenski sud je umanjio na milijun eura, uz obrazloženje kako neprijavljivanje koncentracije nije bilo rezultat „namjere zaobilaženja prijave koncentracije zbog mogućih štetnih učinaka na tržišno natjecanje“ nego je „rezultat nesavjesnog nehaja odgovorne osobe Ivice Todorića“. Sud je stoga ocijenio da je novčana sankcija u iznosu od milijun eura „odgovarajuća i pravična sankcija za predmetni prekršaj“.

Ovakva presuda slovenskog suda potvrđuje tvrdnje Agrokora o nerazmjernosti prvotno izrečene kazne i daje nadu da će i preostala argumentacija o njenoj neutemeljenosti u nastavku postupka biti usvojena. Naime, Okrajno sodišče u Ljubljani djelomično je prihvatilo Agrokorov zahtjev za sudskom zaštitom te uvelike smanjilo nerazmjernu kaznu koju je izrekla AVK. No, zbog činjenice da sud nije uvažio sve argumente Agrokor će se na odluku žaliti Visokom sudu u Ljubljani te će pravnim putem nastaviti pobijati argumentaciju koju je AVK koristila za utvrđenje navodne povrede propisa.

„Želio bih još jednom podsjetiti kako Mercator za daljnji razvoj neophodno treba jakog i stabilnog vlasnika, kakvog ima u Fortenova grupi. I dalje očekujemo da će uvjeti za prijenos dionica uskoro biti ispunjeni te da ćemo prijenos realizirati do kraja ove godine, istaknuo je glavni izvršni direktor Fortenova grupe, Fabris Peruško.

Također, presuda Okrajnog sodišča o umanjenju novčane sankcije dodatno dovodi u pitanje opravdanost mjere zapljene dionica Mercatora, koju je AVK provela u svrhu osiguranja provedbe rješenja o nerazmjernoj kazni u iznosu od 53,9 milijuna eura, a koju je sredinom lipnja AVK produžila na rok od još šest mjeseci. Agrokor će se na rješenje o produženju zapljene dionica Mercatora na još šest mjeseci u zakonskom roku žaliti, sada i s uporištem u presudi koja je prvotno izrečenu kaznu smanjila za 53,9 puta na milijun eura, a što zapljenu dionica čija je vrijednost procijenjena na više od 140 milijuna eura čini potpuno bespredmetnom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 08:30