Rješenje trgovačkog suda

Agrokor: otklonjeno je osporavanje tražbina Sberbank u iznosu od 3,4 milijarde kuna

Trgovački sud donio je rješenje, jamstva na iznos od 3,4 milijarde una ostaju osporena
Fabris Peruško
 Dragan Matić / Hanza Media

Trgovački sud u Zagrebu u utorak je rješenjem utvrdio da je izvanredni povjerenik za Agrokor otklonio osporavanje tražbina Sberbank of Russia u iznosu od 3,4 milijarde kuna pa su ta potraživanja uključena u ažurirani popis priznatih tražbina, dok i nadalje ostaju osporena jamstva za taj iznos.

Tako su, nakon što je krajem ožujka otklonjeno osporavanje tražbina ruske banke u iznosu od 3,6 milijardi kuna, s najnovijim otklanjanjem u ažurirani popis tražbina uključene tražbine Sberbank of Russia u ukupnom iznosu nešto većem od sedam milijardi kuna. No, i nadalje su temeljem osporavanja Agram Investa toj ruskoj banci osporena jamstva za taj iznos.

Naime, izvanredni povjerenik Agrokora Fabris Peruško i prvi potpredsjednik Uprave Sberbanka Maksim Poletajev su 21. ožujka potpisali sporazum kojim su utvrđena načela prema kojima će Sberbank i povezana društva u primjerenom vremenskom roku povući tužbe koje su pokrenuli protiv Agrokora i njegovih povezanih društava, a izvanredni povjerenik priznati osporene tražbine Sberbanka i predložiti da se priznate tražbine te banke uključe u ažurirani popis priznatih tražbina podnesen Trgovačkome sudu u Zagrebu.

Nedugo nakon tog dogovora, 30. ožujka je od ukupno nešto više od sedam milijardi kuna tražbina Sberbank of Russia izvanredna uprava povukla osporavanje za iznos od 3,6 milijardi kuna te gotovo 1,1 milijardu kuna bečkoj Sberbank Europe po kreditima iz 2014. i 2015.

Današnjim je, pak, rješenjem sutkinja zagrebačkog Trgovačkog suda Nevenka Siladi Rstić utvrdila da je izvanredni povjerenik otklonio osporavanje tražbina Sberbanka prema Agrokoru d.d. iznosu od 3,4 milijarde kuna.

Te se tražbine stoga uključuju u ažurirani popis priznatih tražbina, a na taj se popis uključuju još neka potraživanja Sberbanka iz Hrvatske i Slovenije za koja je izvanredni povjerenik također povukao osporavanja.

Rješenjem je, naime, utvrđeno i da su povučena osporavanja tražbina Sberbanka d.d., iz Zagreba, u iznosu od 156,7 milijuna kuna prema Agrokoru d.d., kao i tražbina te banke prema Konzumu u iznosu od 99,1 milijun kuna, kao i tražbine Sberbanka iz Ljubljane u iznosu od 24,2 milijuna kuna prema Agrokoru d.d., a u iznosima od 43,5 milijuna kuna tražbine slovenskog Sberbanka prema Agrokoru d.d., Jamnici i PIK-u Vrbovec.

Međutim, i nadalje ostaju osporena jamstva za te glavne tražbine, a temeljem osporavanja Agram Investa.

Inače, u utorak je u Zagrebu boravio i prvi potpredsjednik Uprave Sberbanka Maksim Poletajev koji je nakon sastanka s premijerom Andrejem Plenkovićem izjavio kako se nada da će se nagodba u Agrokoru postići što prije.

"Jako smo blizu postizanja kompromisa oko nagodbe, razgovori su bili vrlo produktivni i razumjeli smo jedni druge", rekao je Poletajev u izjavi novinarima nakon sastanka u Banskim dvorima na kojem su bili i potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, kao i izvanredni povjerenik u Agrokoru Fabris Peruško i njegova zamjenica Irena Weber.

Na pitanje koji su to kompromisi, Poletaev je rekao kako će o tome nakon postizanja nagodbe.

Kazao je i da se situacija dramatično promijenila i "mi smo sretni sada jer naši razgovori postaju sve konstruktivniji i nadamo se da ćemo postići nagodbu što prije".

Na pitanje kako vidi budućnost Agrokora i hoće li Sberbank zadržati svoj udjel, Poletaev je kazao kako će dugoročno zadržati svoj udjel.

Rekao je i kako ne očekuje nagodbu ovoga tjedna, "ali mislim da je do kraja mjeseca moguće".

Horvat: Premijer se ne miješa i ne utječe na proces nagodbe

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat izjavio je u utorak kako se premijer Andrej Plenković ne miješa i ne utječe na proces nagodbe u Agrokoru.

"Premijer se ne miješa i ne utječe na proces nagodbe. Proces nagodbe i dalje vodi izvanredni povjerenik sa svojom zamjenicom i tako će i ostati", rekao je Horvat kojega su novinari nakon sastanka u Banskim dvorima upitali kako komentira kritike prema kojima se premijer Plenković ne bi trebao sastajati s ključnim vjerovnicima Agrokora.

Po Horvatovim riječima, svi dionici nagodbe u Agrokoru "koji su željeli i poslali zahtjeve da se sastanu bilo s ministrima ili premijerom u smislu protoka informacija i informiranosti ti su se sastanci u ovih nekoliko dana i dogodili".

Premijer Plenković danas se u Banskim dvorima sastao s prvim zamjenikom predsjednika Uprave Sberbanka Maksimom Poletajevim, a krajem prošlog tjedna se sastao i s predstavnicima Adris grupe.

Ministar Horvat je i jučer, upitan za sastanak premijera s predsjednikom Uprave Adris grupe Antom Vlahovićem krajem prošlog tjedna, izjavio kako ne misli da je taj razgovor miješanje u dogovore oko nagodbe u Agrokoru, za koju vjeruje da će biti sklopljena do datuma definiranog zakonom o izvanrednoj upravi.

"Ja to ne gledam kako bilo kakvo 'umiješavanje' u bilo kakve razgovore i dogovore(...). Nama kao politici zakon daje vrlo, vrlo skromne mogućnosti bilo kakve intervencije. U ovom trenutku nagodbu i proces razgovora i pregovora vodi izvanredna uprava i siguran sam da ćemo imati nagodbu upravo do dana koji je definiran zakonskim okvirom", rekao je jučer Horvat.

Prvi zamjenik predsjednika Uprave Sberbanka Maksim Poletajev nakon današnjeg je sastanka s premijerom Plenkovićem izjavio da su sastanak tražili kako bi razgovarali o poziciji Sberbanka u pregovorima o nagodbi za Agrokor.

"Jako smo blizu postizanja kompromisa oko nagodbe, razgovori su bili vrlo produktivni i razumjeli smo jedni druge", rekao je Poletajev novinarima nakon sastanka u Banskim dvorima, nakon kojega je otišao i u Predsjedničke dvore gdje je razgovarao s predsjednicom države Kolindom Grabar-Kitarović. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. lipanj 2022 17:33