Neočekivana odluka

Agrokor d.d. mora platiti 53 mil. € kazne zbog neprijavljivanja kupnje slovenske Costelle?

Izvanredna uprava najavila je pokretanje upravnog spora pred slovenskim sudovima
Sjedište Fortenova grupe
 Boris Kovačev / CROPIX

Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja Republike Slovenije donijela je 24. rujna ove godine odluku prema kojoj Agrokor d.d. mora platiti 53 milijuna eura kazne, a odgovorna osoba Ivica Todorić novčanu kaznu u visini od 5.000 eura.

Kazna je određena zbog toga što švicarska tvrtka Agrokor AG nije na vrijeme 2016. prijavila preuzimanje tvrtke Alsafi Partners Ltd., Dubai, UAE, temeljem kojeg je Agrokor AG u konačnici stekao 100 posto udjela u društvu Ardeya Global Ltd., Dubai, koje u vlasništvu imalo slovensku tvrtku Costella, punionicu mineralne vode i vode s okusima d.o.o. To je daleko najveća kazna za prekršaje vezane za tržišno natjecanje u Sloveniji, iako Costella ima godišnje prihode u visini od oko milijun eura. Najveća do sada određena kazna odnosila se na Pop TV u iznosu 4,9 milijuna eura, koja je u kasnijem upravnom postupku poništena, a najviše kazne su iznosile oko 150 tisuća eura.

Izvanredna uprava Agrokora u svom komentaru navodi kako 'nepravomoćnu odluku Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja Republike Slovenije smatra potpuno neutemeljenom'.

- Cjelokupna transakcija koja se navodi u odluci Agencije odrađena je od strane jednog čovjeka i to bivšeg stvarnog vlasnika Agrokora d.d. Ivice Todorića, koji je u ime društva Agrokor AG sa sjedištem u Švicarskoj još 2016. potpisao sve dokumente vezane uz transakciju koja je predmet odluke. Odluku o sklapanju ugovora kao i samu provedbu istog donio je odnosno izvršio isključivo Ivica Todorić, bez znanja ili sudjelovanja bilo kojeg drugog člana tadašnje Uprave Agrokora d.d. Izvanredna uprava Agrokora je za navedenu transakciju švicarskog Agrokora AG, koja datira iz 2016. godine, saznala tek u drugoj polovici 2017. godine, a u prosincu 2017. nad Agrokorom AG je otvoren postupak moratorija, te je od tada društvo pod nadzorom administratora/povjerenika postavljenog od strane švicarskog suda. Agrokor d.d. će poduzet sve raspoložive pravne korake protiv navedene nepravomoćne odluke koju iz gore navedenih razloga smatramo neutemeljenom - stoji u komentaru izvanredne uprave Agrokora.

To znači da će izvanredna uprava pokrenuti upravni spor pred slovenskim sudovima, uz glavnu tvrdnju kako je slovensku agenciju o toj transakciji trebao obavijestiti Agrokor AG, koji je bio u konačnici u vlasništvu Agrokor projekta, u vlasništvu Ivice Todorića, a ne Agrokor d.d.

No, koliko god se ovakva odluka slovenske agencije činila bizarnom i lako oborivom na sudu, radi se o jako ozbiljnoj situaciji i pitanje je samo je li ovakvu odluku nametnula agenciji slovenska politika, koja navodno "pere ruke" od te odluke, ili je posljedica nekih drugih igara i interesnih lobija koji se pletu oko Agrokora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 19:07