Stečaj Revije

Agoniji dugoj 18 godina ne nazire se kraj, radnice za pomoć mole i premijera...

Bivšim zaposlenicama nekad poznate tvrtke za proizvodnju odjeće duguje sečak deset milijuna kuna
Vedran Uranija, pravni zastupnik dijela radnica Revije, te bivše radnice te tvrtke Radojka Pekas, Jadranka Košarić i druge
 Nikolina Vukovic Stipanicev/arhiv/Hanza Media

Šibenska tvrtka modne konfekcije Revija d.d. rekorderka je po trajanju stečaja u Hrvatskoj. Nad ovom nekad poznatom tvrtkom za proizvodnju odjeće koja je zapošljavala tristo krojačica, stečajni postupak traje više od 18 godina (otvoren je 19. ožujka 2001.), a još mu se ne nazire kraj.

Bivše radnice potražuju blizu 10 milijuna kuna, koja im je priznao stečajni sud na temelju neisplaćenih plaća i otpremnina. S druge strane, razlučno pravo nad imovinom Revije d.d. u stečaju ima država, odnosno Ministarstvo financija, kao i Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje, kojima je 'Revija' ostala dužna 65 milijun kuna.

Bivše radnice u srijedu su uputile prijedlog i apel predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću, da se u njihovu korist, država odrekne dijela svojih potraživanja i da Vlada pomogne pri nalaženju potencijalnog kupca imovine Revije d.d. u stečaju, odnosno strateškog partnera. Ovaj apel premijeru Plenkoviću uputili su sindikalni pravni zastupnik Vedran Uranija te bivše krojačice Radojka Pekas, Jadranka Košarić i druge.

Inače, imovina Revije u stečaju sastoji se od upravne zgrade, pogona sa strojevima i skladišta u Bilicama, a dosad je neuspješno prodavana čak 21 put na Trgovačkom sudu. Novo, 22. po redu, ročište sazvano je 2. svibnja ove godine u šibenskoj ispostavi zadarskog Trgovačkog suda. Ta imovina na početku stečaja bila je procijenjena na 25 milijuna kuna, a na ovom novom sazvanom ročištu prodaje se za nešto više od šest milijuna kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 12:37