ČOKOLADA POSTAJE LUKSUZ

Afrika zaustavlja preradu kakaovca! Cijene na svjetskim tržištima snažno su porasle...

Vodeći prerađivači u Obali Bjelokosti i Gani zaustavili su pogone jer si ne mogu priuštiti kakaovac

Kakaovaa u rukama farmera

 /Combine Harvester/alamy/alamy/profimedia

Vodeći prerađivači u Obali Bjelokosti i Gani zaustavili su pogone jer si ne mogu priuštiti kakaovac, upozoravaju trgovci, a proizvođači procjenjuju da bi urod ove godine mogao biti slabiji više od 10 posto.

Svjetske cijene kakaovca snažno su porasle i početkom veljače dosegnule su na robnom tržištu u New Yorku rekordna 5.874 dolara po toni, izvijestio je BBC.

To znači da su bilo gotovo dvostruko više nego prije godinu dana.

Kakaovac je poskupio zbog slabog uroda u zapadnoj Africi. Pod utjecajem vremenskog fenomena El Nina padaline su se prorijedile u Gani i Obali Bjelokosti, dva najveća svjetska proizvođača koje proizvode gotovo 60 posto svjetskog kakaovca.

„Potražnja mora naglo oslabiti da bi uhvatila korak s urušavanjem ponude”, objašnjava svjetski stručnjak za kakaovac u Tropical Research Services Steve Wateridge.

Proizvođači čokolade ne mogu proizvoditi čokoladu od sirovog kakaovca i oslanjaju se na prerađivače koji zrna pretvaraju u maslac i liker.

No, prerađivači poručuju da im je kakaovac preskup.

Državni prerađivač u Obali Bjelokosti Transcao objavio je da više ne kupuje kakaovac zbog visoke cijene. Još trošimo zalihe, dodali su, ne navodeći brojke. Dva izvora u industriji, koja su zamolila da ne budu imenovana, rekla su da je pogon gotovo stao.

Jedan od dva izvora rekao je da bi se uskoro moglo zatvoriti još velikih državnih pogona u Obali Bjelokosti koja proizvodi gotovo polovinu svjetskog kakaovca.

Čak i globalni trgovac Cargill po tvrdnjama izvora ima problema s kupovinom kakaovca za veliki pogon za preradu u Obali Bjelokosti, koji je u veljači na tjedan dana prestao s radom. Cargill nije odgovorio na upit Reutersa da komentira tu informaciju.

U Gani, drugom proizvođaču kakaovca u svijetu, većina od osam pogona, uključujući onaj državne tvrtke za preradu CPC, više je puta obustavljala rad na više tjedana od početka sezone u listopadu, rekla su dva izvora u sektoru.

CPC je objavio da zbog nestašice kakaovca radi s oko 20 posto kapaciteta.

Međunarodna organizacija za kakaovac (ICCO) očekuje da će globalna proizvodnja ove sezone pasti za 10,9 posto, na 4,45 milijuna metričkih tona.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. travanj 2024 06:47