Upozorenje Moody'sa

Afrika sve ovisnija o kineskom kapitalu: Kinezi joj godišnje posuđuju po 10 mlrd. dolara

Kineski zajmovi afričkim zemljama znatno su porasli posljednjih godina
Most Mapoto u Mozambiku, Xi Jinping i Sino-konoganska banka u Republici Kongo
 Profimedia, Uppa News, Eyevine

Sve veći kineski zajmovi zemljama subsaharske Afrike imaju potencijal ubrzanja gospodarskog rasta u tim zemljama Trećega svijeta, ali predstavljaju i sve veću prijetnju za javne financije tih država, ocjenjuje se u novom izvješću rejting-agencije Moody's.

Kineski zajmovi afričkim zemljama znatno su porasli posljednjih godina. Dok su, naime, Kinezi zemljama subsaharske Afrike 2001. godine pozajmljivali godišnje manje od milijarde američkih dolara, taj se iznos do danas udeseterostručio, pa su Kinezi tim zemljama u razdoblju od 2012.- do 2017. godine godišnje u pozajmljivali i preko 10 milijardi USD, izračunali su u Moody'su.

Najveći dio tog novca otišao je infrastrukturne projekte, poput elektrana, prometa i komunikacija. Među zemljama koje su najviše ovisne o kineskom kapitalu su Angola, Republika Kongo i Zambija, pri čemu je kreditna pozicija Zambije posebno problematična, upozoravaju u Moody'su.

Dodaju kako kineski zajmovi afričkim državama neće biti problematični ako ubrzaju gospodarski rast tih zemalja i omoguće im lakšu otplatu dugova. No, izostanu li očekivani pozitivni učinci, posljedica bi mogla biti rast javnoga duga, i to u zemljama koje su ionako prezadužene, te slabljenje njihove sposobnosti otplate nagomilanih zaduženja, zaključuju u Moody'su.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 08:49