KVALITETA OPSTAJE

AD Plastik: Vidljivi pozitivni učinci daljnje stabilizacije dobavljačkih lanaca i opskrbe poluvodičima u automobilskoj industriji

‘Sigurno če se još čekati da brojke na automobilskom tržištu dosegnu one predpandemijske‘

AD Plastik

 Goran Mehkek/Cropix

Poslovni prihodi AD Plastik Grupe u prvih devet mjeseci 2023. godine viši su za 14,7 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine i iznose 94,97 milijuna eura. Poslovni prihodi matičnog društva porasli su za 14,8 posto i iznose 70,06 milijuna eura, dok su prihodi AD Plastik Grupe na tržištima Europske unije i Srbije viši za čak 20,4 posto.

Dobit prije kamata, poreza i amortizacije (EBITDA) na razini Grupe bilježi značajan rast od 350,5 posto u odnosu na usporedno razdoblje, kada je ostvarena EBITDA normalizirana za vrijednosno usklađenje imovine ruskih društava. Tako EBITDA Grupe za izvještajno razdoblje iznosi 6,92 milijuna eura. Neto dobit za prvih devet mjeseci iznosi 0,4 milijuna eura, što je značajan napredak u odnosu na usporedno razdoblje. Iz AD Plastik Grupe naglašavaju da su prema rezultatima za prvih devet mjeseci 2023. godine, vidljivi pozitivni učinci daljnje stabilizacije dobavljačkih lanaca i opskrbe poluvodičima u automobilskoj industriji.

„U ovo razdoblju primarno smo se usmjerili na kvalitetnu pripremu i industrijalizaciju novih projekata koji krajem ove i najvećim dijelom tijekom iduće godine počinju sa serijskom proizvodnjom. Kako je dobra priprema već pola posla, vjerujem kako ćemo uspješno započeti serijsku proizvodnju projekata koji su pred nama jer to je jedan od naših najvažnijih zadataka u ovom trenutku. Istovremeno, naše su prodajne aktivnosti usmjerene prema novim projektima na europskom tržištu, uz stalna poboljšanja i unaprjeđenja u svojim razvojnim aktivnostima“, istaknuo je Marinko Došen predsjednik uprave AD Plastik Grupe.

Došen napominje da će se sigurno još pričekati da brojke na automobilskom tržištu dosegnu one predpandemijske, ali, dodaje da, pozitivni trendovi, rast potražnje za novim automobilima, posljedično i povećana proizvodnja, značajno olakšavaju poslovanje i planiranje.

„Bolja iskorištenost kapaciteta uslijed rasta narudžbi, usklađivanje prodajnih cijena, normalizacija cijena energenata i materijala pozitivno su utjecali i na kretanje marži i profitabilnost AD Plastik Grupe. Trenutno imamo 30 aktivnih projekata u Europi, od čega do kraja godine očekujemo početak serijske proizvodnje tri projekta, a iduće nas godine očekuje početak serijske proizvodnje čak 22 projekta. Unatoč vrlo zahtjevnim okolnostima i globalnim nesigurnostima, blagi oporavak tržišta daje razloga za optimizam i dodatan nam je motiv u realizaciji svojih dugoročnih ciljeva. Osim već prepoznate kvalitete koju nudimo, naša je misija učvrstiti i svoju poziciju razvojnog dobavljača u ovom dijelu Europe te na tome intenzivno radimo“, istaknuo je Marinko Došen.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 21:10