REZULTATI IZNAD OČEKIVANJA

ACI u prošloj godini ostvario prihod od 215,6 milijuna kuna: ‘Spremni smo i za daljnja ulaganja‘

Iz ACI-ja naglašavaju kako je produljenje koncesija, temelj za proširenje palete usluga i bilo kakva daljnja ulaganja u budućnosti

Kristijan Pavić

 ACI

ACI je u poslovnoj 2021. godini ostvario 215,6 milijuna kuna ukupnih prihoda. Prema nerevidiranom izvješću o rezultatima poslovanja, u protekloj godini EBITDA tvrtke ACI iznosila je 83,7 milijuna kuna što je značajan porast u odnosu na 70 milijuna kuna godinu ranije. Usprkos otežanim uvjetima poslovanja uslijed nastavka pandemije Covid-19, ACI je ostvario pozitivan financijski rezultat u iznosu od 13,4 milijuna kuna. U 2021. godini ACI je zabilježio 21 posto veće prihode od prodaje, koji su u odnosu na isto razdoblje godinu prije veći za 36 milijuna kuna, a trend porasta bilježi se i u gotovo svim segmentima poslovanja te se očekuje daljnji rast.

- Ostvareni rezultati za 2021. godinu su iznad naših očekivanja, posebice s obzirom na neizvjesnost i nepoznanice kojima je obilježena i prethodna godina te s kojima smo ušli u 2021. Očuvali smo radna mjesta, i to bez zadiranja u plaće i materijalna prava radnika te smo zadržali korektne odnose s poslovnim partnerima, sve uz povećanje prihoda od prodaje za 36 milijuna kuna, a vjerujemo kako ćemo se u 2022. godini vratiti na pretpandemijske rezultate. Spremni smo i za daljnja ulaganja u naše marine, no osnovni preduvjet za to je produljenje koncesija, istaknuo je Kristijan Pavić, predsjednik prave ACI-ja.

image

Buduća ACI marina Rijeka u Porto Barošu

Tijekom 2021. godine ACI je realizirao ulaganja u iznosu od ukupno 44 milijuna kuna, od čega je najviše, 23,5 milijuna kuna, uloženo u rekonstrukciju lukobrana u marini Korčula, nakon koje slijedi ulaganje u marinu Dubrovnik u iznosu preko 7,9 milijuna kuna, 2,9 milijuna kuna u ACI marinu u Vodicama te je i u Skradinu i Trogiru uloženo ukupno 2,9 milijuna kuna u sidrene sustave. Godinu je obilježio i početak partnerstva s društvom Gitone Kvarner te osnivanje društva ACI ‐ Gitone s ciljem ulaganja u buduću ACI marinu Rijeka.

Podsjetimo, ACI, upravlja s 22 marine diljem Jadrana i gotovo 6000 vezova. Uz dosadašnje značajne investicije i projekte, tijekom 2022. tvrtka planira daljnja ulaganja u iznosu od 97 milijuna kuna, od čega se 90 posto odnosi na investicije, dok će 10 posto biti usmjereno u investicijsko i tekuće održavanje. Iz ACI-ja naglašavaju kako je produljenje koncesija, temelj za proširenje palete usluga i bilo kakva daljnja ulaganja u budućnosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. svibanj 2024 11:15