INFRASTRUKTURA

A1 Hrvatska izdvojio oko 2000 baznih stanica u novu tvrtku A1 Towers

Nova tvrtka nudit će lokacije za privatne 5G mreže, mreže za autonomna vozila, radio i TV distributere...

Postojanje nove tvrtke u idućih desetak dana potvrdit će i A1 Telekom Austria

 Marko Todorov/Cropix

Trend dijeljenja stupova za bazne stanice zahvatio je i Hrvatsku. Nakon državne tvrtke Odašiljača i veza, kojoj je iznajmljivanje infrastrukture telekomima dio osnovnog poslovanja, sada je i telekom A1 Hrvatska krenuo u tom smjeru. Izdvojio je većinu svojih tornjeva za bazne stanice u zasebnu tvrtku prigodnog imena A1 Towers.

Procjena učinaka

Nova tvrtka formalno je osnovana još početkom prošle godine, a operativno je počela raditi u zadnjem kvartalu prošle godine. U nju je prebačeno, procjenjuje se, do 2000 tornjeva. Točan broj poslovna je tajna i nijedan ga operater dosad nije objavio.

U novu tvrtku prešli su i svi zaposlenici A1 Hrvatska koji su dosad radili na tim poslovima. Njih 21, a na čelu tvrtke su Gordan Kvesić i član Uprave A1 Hrvatska za financije Goran Manestar.

Očekuje se da će postojanje nove tvrtke u sljedećih desetak dana potvrditi i matična A1 Telekom Austria grupa.

Prema zasad dostupnim informacijama, A1 Telekom Austria tražio je od svih članica da izdvoje svoje tornjeve u zasebne tvrtke.

U A1 Hrvatska navode da je točno da grupa A1 Telekom Austria procjenjuje učinke odvajanja pasivne mobilne telekom infrastrukture, poput stupova, od temeljnog poslovanja operatora i da je u Hrvatskoj to već učinjeno osnivanjem tvrtke A1 Towers. Nova tvrtka, ističu, u vlasništvu je austrijske matice.

- Operativno poslovanje, poput pružanja mobilnih, fiksnih, TV i ICT usluga, i dalje ostaje u A1 Hrvatska, a izdvajanje pasivne infrastrukture globalna je praksa u telekom biznisu koju provode ili su već završili mnogobrojni nacionalni i međunarodni pružatelji usluga u Njemačkoj, Italiji, Nizozemskoj i drugdje - kažu u A1 Hrvatska.

Dodaju da imovina koju čini pasivna infrastruktura ima potencijal veće tržišne iskoristivosti, a s druge strane, kompanija se može više fokusirati na razvoj novih usluga i rast učinkovitosti.

U branši pak navode da je razloga za preslagivanje poslovanja mnogo više.

Činjenica da je na čelu A1 Towersa šef financija A1 Hrvatska, tvrde naši izvori, ide u prilog tome da će to ubrzano povećati operativnu dobit telekoma A1. Narast će mu "EBITDA nakon najmova" zbog primjene računovodstvenog standarda izvješćivanja MSFI 16, jer se najmom može iznos takvog operativnog troška vratiti u EBITDA i podebljati je. Na ovaj se način mogu prikazati i veća kapitalna ulaganja.

Jednostavnije rješenje

Naši izvori dodaju da ovaj potez ima i praktični operativni učinak. Primjerice, za 5G potrebno je postaviti mnogo više baznih stanica, a najskuplji i birokratski najdugotrajniji proces upravo je pronalaženje lokacija i njihovo ugovaranje, kao i ishođenje svih dozvola za bazne stanice. Operaterima je stoga ovo jednostavnije rješenje, a podupire ga i regulativa.

Nova će tvrtka moći nuditi lokacije za privatne 5G mreže, zatim svima koji žele postavljati radio i TV opremu, video opremu, mjerne stanice, različite IoT mreže i drugu tehnologiju, poput mini data centara te mreža za pametna autonomna vozila.

Potencijal za takve biznise je golem i stoga su tvrtke poput A1 Towersa za A1 Telekom Austria grupu prilika da ih okrupni i potencijalno izlista na burzi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 12:41