Rekordne investicije

A1 Hrvatska 2023. u ubrzanu izgradnju i modernizaciju infrastrukture uložila više od 200 milijuna eura

Uz pomoć EU fondova izgradili su optičku mrežu za 45 tisuća kućanstava na širem području Kaštela, Ivanić-Grada i Solina

Solari 

Iza A1 Hrvatska rekordna je godina prema ulaganjima i izgradnji infrastrukture. Kompanija je 2023. investirala preko 200 milijuna eura, najviše otkad posluje u Hrvatskoj, što se prvenstveno odrazilo na ubrzanu izgradnju fiksnih gigabitnih priključaka te modernizaciju mobilne mreže. Time se korisničko iskustvo podiglo na još višu razinu.

Na najvećoj gigabitnoj fiksnoj mreži u Hrvatskoj dostupne su komercijalne brzine od 2 Gbps uz premium opremu – WiFi 6 router i mesh uređaji s kojima je svaki kut doma pokriven kvalitetnim WiFi signalom. U 2023. izgrađeno je 140 tisuća gigabitnih, optičkih priključaka diljem Hrvatske. Infrastrukturna oprema koja se u okviru modernizacije postavlja u A1 optičku mrežu već sada podržava brzine do 50 Gbps i spremna je za sve potrebe korisnika u budućnosti. Čak 800 tisuća hrvatskih kućanstva ima dostupan A1 gigabitni priključak, a nastavkom ubrzane izgradnje 2025. obuhvatit će se milijun kućanstava. To znači da će 70 posto hrvatskih kućanstava imati pristup gigabitnom internetu.

image

Vladimir Skender,

Također, A1 Hrvatska je uz pomoć EU fondova izgradila optičku mrežu za 45 tisuća kućanstava na širem području Kaštela, Ivanić-Grada i Solina. Upravo je Solin prvi hrvatski grad potpuno pokriven optičkom mrežom izgrađenom uz pomoć EU fondova. Taj je projekt prepoznala i Europska komisija te je dodijelila A1 Hrvatska EU Broadband Award, kao predvodniku u gradnji mreže vrlo velikog kapaciteta.

Investicijom od 109,28 milijuna eura na javnoj dražbi za izdavanje dozvola za uporabu radiofrekvencijskog spektra, osigurani su dugoročni resursi koji su osnova za ambiciozne planove rasta i ulaganja u razvoj mobilnih usluga u idućih 15 godina. Modernizacijom i izgradnjom mobilne 5G mreže pokriva se 92 posto populacije. Energetski efikasnom radijskom opremom, koristeći frekvencijski spektar u pojasevima na 700, 800 i 900 MHz na jednom radijskom pojačalu osigurano je kvalitetno 5G pokrivanje, a istovremeno optimizirana potrošnja električne energije. Na više od 200 baznih stanica implementirani su solarni paneli i inovativni free cooling sistemi čime je ušteđeno gotovo 2 GWh električne energije.

image

Vladimir Skender, glavni direktor za mrežu A1 Hrvatska

- Značajna ulaganja i modernizacija mrežne i IT infrastrukture su temelj za pružanje svih usluga i najvišu razinu korisničkog iskustva. Želimo da naši korisnici do 2030. surfaju na potpuno zelenoj mreži i zato razvijamo i primjenjujemo inovacije koje smanjuju ugljični otisak - objašnjava Vladimir Skender, glavni direktor za mrežu A1 Hrvatska.

Kroz razne inicijative modernizacije infrastrukture i ozelenjivanja mreže, A1 Hrvatska je do sada smanjila vlastite emisije ugljikovog dioksida za 76 posto. Na dobrom je putu ostvariti ambiciozan cilj Telekom Austrija grupe – nultu neto emisiju CO2 do 2030. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 07:53