TOP 1500 partner

30 godina AKD-a: Lider u području identiteta i sigurnosti

Prvi smo u EU uspostavili sustav sljedivosti duhanskih proizvoda, a isporuke osiguravamo u 17 zemalja svijeta
Jure Sertić
 Ronald Gorsic/Cropix

Agencija za komercijalnu djelatnost (AKD) osnovana je prije 30 godina, u trenutku kada se pojavila potreba za proizvodnjom nacionalnih dokumenata Republike Hrvatske. Osobni dokumenti hrvatskih građana nisu trebali samo nositi prepoznatljiva obilježja, nego i zadovoljiti najviše tehnološke i sigurnosne standarde.

Danas AKD razvija suvremena IT rješenja u području identiteta i sigurnosti te pruža usluge bankarskom sektoru i fintech industriji. Tvrtka se nalazi na listi pružatelja usluga povjerenja Europske komisije. U slavljeničku godinu ušla je s realiziranim projektima koji su je definirali u segmentu sljedivosti u duhanskoj industriji i ribarstvu te pametnih rješenja u integriranom transportu. Realiziran je projekt prve hrvatske kriptomarke, a iznimno uspješan prijem u javnosti imala je i mobilna aplikacija HRana, koja pravodobno donosi informacije o povlačenju prehrambenih proizvoda s tržišta. S radom je počeo i novi Ured za ICT tehnologije u Osijeku.

- Tridesetu obljetnicu uspješnog poslovanja obilježavamo nacionalnim projektom nove osobne iskaznice i ID mobilnom aplikacijom koja će omogućiti građanima pravovaljano elektroničko potpisivanje putem mobilnih telefona i tableta. AKD je razvio jedinstveno rješenje za elektronički identitet i kvalificirane usluge povjerenja - Certilia, koje smo zaštitili na međunarodnoj razini. AKD-ovo rješenje u vrhu je sličnih rješenja u EU. Ovaj uspjeh rezultat je planiranja, ulaganja u razvoj, kadrove i infrastrukturu. Prvi smo u EU uspostavili sustav sljedivosti duhanskih proizvoda, a isporuke osiguravamo u 17 zemalja svijeta. Prvi smo uspostavili rješenje u integriranom transportu i pametnom tahografu, a našu uslugu koristile su Nizozemska i Mađarska. Našim inozemnim partnerima osiguravamo kontinuitet u isporukama rješenja s dodanom vrijednosti. Kao prva država članica uspostavili smo Nacionalni sustav za izdavanje EU digitalnih covid-potvrda - istaknuo je glavni direktor AKD-a Jure Sertić.

Usvajanjem novih informacijsko-komunikacijskih tehnologija te sigurnosnih i regulatornih zahtjeva AKD će i dalje nuditi proizvode i usluge koji se temelje na high tech ICT i smart card tehnologiji, osiguravajući vodeću poziciju u specifičnoj niši identiteta i sigurnosti. Projekcija budućeg razvoja društva orijentirana je na širenje poslovanja, povećanje ekonomske uspješnosti na tržištu, gospodarski razvoj društva, ali i dobrobit šire društvene zajednice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 06:26