Agonija

3. maj korak do stečaja: državi dolazi na naplatu između 3,6 i 4,2 mlrd. kn zbog jamstava

Stečajni postupak nad brodogradilištem vodit će sutkinja Liljana Ugrin s Trgovačkog suda u Rijeci
Brodogradilište 3. maj
 Vedran Karuza / CROPIX

Financijska je agencija, kako se i očekivalo, po službenoj dužnosti, nakon 120 dana neprekinute blokade, riječkom Trgovačkom sudu uputila prijedlog za pokretanje stečajnog postupka nad brodogradilištem 3. maj, a taj je prijedlog u petak dodijeljen stečajnoj sutkinji Liljani Ugrin.

Prema proceduri, stečajna će sutkinja u ponedjeljak otvoriti takozvani prethodni stečajni postupak te u roku od 60 dana od podnošenja prijedloga za otvaranje stečaja treba zakazati ročište za raspravu o pretpostavkama za otvaranje stečajnog postupka. Na tom ročištu ili najkasnije u roku od tri dana sutkinja će donijeti odluku o tome prihvaća li zahtjev za pokretanje stečaja ili ga odbija, a bude li račun 3. maja u međuvremenu deblokiran, sutkinja može prekinuti prethodni stečajni postupak. Kako smo uspjeli doznati, 3. maj je u blokadi u iznosu od čak 75 milijuna kuna, od čega blokada koju su provele državne i komunalne tvrtke iznosi 27 milijuna kuna. U međuvremenu je Ministarstvo gospodarstva uputilo pozivna pisma na pet adresa u potrazi za strateškim investitorom Uljanik Grupe, među kojima su talijanski Fincantieri i njegov partner samoborski DIV, nizozemski Damen i njegov partner IHC te ukrajinska grupacija Smart Holding poduzetnika Vadima Novinskog.

Sastanak sa sindikatima

Uz to, pismo namjere otišlo je u Australiju, Njemačku i Kinu, iz kojih su brodograditelji Ministarstvu gospodarstva proteklih tjedana dali potvrde da su zainteresirani za dubinsko snimanje Uljanik Grupe, a prema neslužbenim informacijama, među njima su i predstavnici jednog od najvećih kineskih i svjetskih brodogradilišta, državnog CSIC Shipbuilding Corporationa. Pokretanje prethodnog stečajnog postupka u 3. maju ne znači automatski i stečaj za cijelu Uljanik Grupu, ali je jasno da ako riječki škver ode u stečaj, ista sudbina čeka i pulsko Uljanik Brodogradilište i cijelu Uljanik Grupu.

Na žalost, sa stečajem i bez njega, Vladina jamstva dana za kredite Uljanik Grupi u iznosu od 3,6 milijardi do 4,2 milijarde kuna ove će i iduće godine biti u gotovini naplaćena državnom proračunu, s tim da postoji mogućnost da u slučaju dovršetka gradnje jaružala ta brojka bude manja za 500 milijuna do milijardu kuna. Nadalje, u petak je održan sastanak predstavnika Ministarstva gospodarstva i sindikata Uljanik Grupe, nakon kojeg je Zvonimir Novak, pomoćnik ministra gospodarstva, rekao da je sindikalne čelnike izvijestio o trenutnom stanju u brodogradilištima Uljanik i 3. maj, da već nekoliko potencijalnih strateških partnera pregledava podatke te da se obvezujuće ponude očekuju nakon 18. siječnja.

- Nakon što je Uprava Uljanika odlučila da Kermas Energija Danka Končara više nije potencijalni strateški partner, počeo je novi proces pronalaska potencijalnog strateškog partnera.

Data room

Otvoren je data room i imam informaciju da su već neki potencijalni strateški partneri angažirali timove financijskih i pravnih stručnjaka te da već pregledavaju podatke - istaknuo je tom prilikom pomoćnik ministra te dodao da se Ministarstvu “obraćaju respektabilna europska i svjetska brodogradilišta koja su zadovoljna tehničkom opremljenošću brodogradilišta i znanjem ljudi, ali traže pregled knjiga prije eventualne obvezujuće ponude, s tim da su većinom zainteresirani za 3. maj, a neki i za cijelu Uljanik Grupu”. - Data room bit će otvoren do 18. siječnja, nakon čega, u roku od tjedan dana, očekujemo da će Uljaniku d.d. pristići obvezujuće ponude - rekao je Novak.

Mladen Novosel, predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske, baš je zbog toga 25. siječnja iduće godine proglasio “danom D” za Uljanik Grupu jer će se tada vidjeti postoji li barem jedna kvalitetna ponuda.

Na pitanje kako bi stečaj brodogradilišta 3. maj mogao utjecati na cijeli postupak, Novak je odgovorio da stečaj nije jednostavan i jeftin postupak, nego vrlo kompleksan i kompliciran, te da ako se ide s preustrojem, onda taj preustroj treba i financirati.

- Ako se ostvare sve o čemu smo razgovarali i onako kako su potencijalni partneri pokazivali interes, vrlo bi se brzo s njima moglo doći do rješenja za otklanjanje razloga koji su doveli do pokretanja postupka - rekao je Novak, aludirajući na deblokiranje računa 3. maja.

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata prozvao je, pak, kao najodgovornije za trenutno stanje u brodogradilištima njihove uprave, ističući da su trebale reagirati ranije, a ne čekati da se zateknu u situaciji da nema za isplatu plaća i repromaterijal te da se otkazuju poslovi.

- Jedina je šansa da se u idućih 30 dana, konkretno do 25. siječnja, pojavi netko od zainteresiranih strateških partnera koji su već iskazivali interes - istaknuo je Novosel i dodao kako očekuje od suda da ne održi hitno ročište u idućih 15 do 20 dana, nego da pričeka da se vidi hoće li se situacija u 3. maju razriješiti u maksimalno dopuštenom roku za sazivanje ročišta.

Krivac neodgovorne uprave i neosigurane goleme pozajmice

Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel jučer je ustvrdio da je pokretanje stečajnog postupka u 3. maju uslijedilo “nakon izgubljene godine u kojoj se besplodno pregovaralo s mogućim investitorom u pulskom Uljaniku, Kermas Energijom Danka Končara, iako je mnogima otpočetka bilo jasno da tako postavljen koncept Europska komisija ne može prihvatiti”.

- Ovo je sve rezultat neodgovornosti Uprava Uljanika i 3. maja, koje su odobravale međusobne goleme pozajmice bez instrumenata osiguranja. Direktor 3. maja je najodgovorniji za odobrenje pozajmice Uljanik Grupi - rekao je Obersnel i pozvao Upravu Uljanik grupe i Vladu da učine sve što mogu da se 3. maj izdvoji iz te grupacije te da se pronađe strateški partner za riječko brodogradilište kao jedini spas od stečaja.

Sindikalni su čelnici, pak, pozvali Vladi i uprave Uljanik Grupe da osiguraju još jednu, barem minimalnu plaću koja bi se isplatila radnicima u drugoj polovini siječnja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 02:27