Zabrinuti

195 farmera traži od premijera hitno rješavanje sudbine tvornice u Kanfanaru

Piše: Jozo VrdoljakObjavljeno: 18. rujan 2020. 14:20

Proizvođači duhana zatražili su sastanak kod predsjednika Vlade RH kako bi iz prve ruke saznali što Vlada poduzima da zadrži proizvodnju duhana u Hrvatskoj, s obzirom na sve glasnija nagađanja o mogućem zatvaranju tvornice duhanskih proizvoda u Kanfanaru. Dopis predsjedniku Vlade RH, Andreju Plenkoviću potpisalo je 195 proizvođača duhana, kooperanata Hrvatskih duhana, s područja Virovitičko-podravske, Bjelovarsko-bilogorske, Koprivničko-križevačke i Požeško-slavonske županije.

Proizvodnja duhana u Podravini i Slavoniji čvrsto je vezana uz zadržavanje politike državnih subvencija i tvornice u Kanfanaru, kao i kompletnog BAT-ovog sustava u Hrvatskoj.

- Ostanak proizvodnje duhana u Podravini i Slavoniji, ne samo za nas kooperante i naše obitelji, već i za čitave krajeve u kojima se proizvodi duhan, jedina je opcija zadržavanja dosegnutog životnog standarda, kojoj nema alternative. Proizvodnja duhana za Hrvatsku godišnje ima vrijednost oko 100 milijuna kuna. Hrvatski duhani, koji posluju u sustavu BAT-a, organiziraju preko 80 posto vrijednosti otkupa. Ugrozi li nam se taj izvor prihoda, možemo očekivati samo daljnje zaostajanje naših krajeva za ostatkom Hrvatske i Europske unije, bez nade za buduće generacije na ovim prostorima - stoji u priopćenju 195 kooperanata Hrvatskih duhana, koji su nadodali da je  proizvodnja duhana jedna je od uređenijih poljoprivrednih proizvodnji u Hrvatskoj, kojoj su za opstanak ključni nastavak državnih potpora i osiguran otkup.

- Hrvatski duhani osiguravaju otkup kompletne proizvodnje, njeno financiranje i kreditiraju naše investicije, a otkupna cijena duhana već godinama kontinuirano raste. Mi smo investirali značajna sredstva u unaprjeđenje proizvodnje kako bi bili što održiviji, a naši nasljednici su počeli preuzimati proizvodnju jer su u tome vidjeli priliku i budućnost za sebe. Zbog svega se nadamo da ćete napraviti sve kako biste zadržali proizvodnju duhanskih proizvoda i duhana u Hrvatskoj - istaknuli su proizvođači duhana iz Podravine i Slavonije.

Linker
06. listopad 2020 17:29