Pojačani pohod poreznika

Adventski štandovi pod povećalom Porezne uprave

Počev od danas, pojačana nazočnost poreznika na tržištu trajati će do 8.1. iduće godine
Ilustracija, Advent u Zagrebu
 Zagreb Digital City Life

Porezna uprava danas je najavila pojačavanje nadzora poslovanja tvrtki i obrta koje pružaju usluge na adventskim manifestacijama diljem zemlje zbog učestalih neizdavanja računa.

- Kroz provedene analize rizika i postupke praćenja izdavanja i fiskaliziranja računa uočeno je da još uvijek postoji znatan broj poreznih obveznika koji ili ne izdaju račune ili izdane račune ne fiskaliziraju čineći pri tome najteže porezne prekršaje – poručeno je iz Porezne uprave.

Poreznici će, prema najavi, učestalije obilaziti štandove, tržnice, pekare, kafiće, restorane, ali i prijevoznike. Počev od danas, pojačana nazočnost poreznika na tržištu trajati će do 8.siječnja iduće godine.

Nadzor će se, kako je najavljeno, provoditi uvidom u poslovne knjige i provjerom izdavanja računa u realnom vremenu putem mobilnih uređaja, kao i, ističe Porezna, drugim nadzornim aktivnostima.

Zanimljivo je da najava intenziviranja aktivnosti Porezne uprave tijekom Adventa dolazi nakon što je 4.prosinca ove godine najavljen i počeo pojačani nadzor usluga koje se pružaju na adventskim događanjima koji je trajao do 11.prosinca.

Osim neizdavanja računa kupcima, najčešći porezni prekršaji u trgovini na malo su prekoračenje roka fiskalizacije za dostavu podataka o naplaćenim dobrima i uslugama, nepolaganje gotovine na žiro račun, te višak ili manjak novca u blagajni.

Kazne za izdavanje računa kreću se od dvadeset tisuća do 500 tisuća kuna. Poreznim prekršiteljima može se izdati i zabrana obavljanja djelatnosti. Procjenjuje se da šest godina nakon uvođenja fiskalizacije u platni sistem zemlje i dalje najmanje deset posto obveznika fiskalizacije ne izdaje račune.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 04:42