DINAMOVCI TESTIRALI

VIDEO: 'Zvijezde govore gluposti, nova lopta je odlična'

Dinamovi prvotimci testirali su za Jutarnji list Jabulani, službenu loptu Svjetskog nogometnog prvenstva u Južnoj Africi
 Drago Sopta / Cropix

Između briga o sigurnosti i izbora miss, engleskih WAG-sica i ozljeda Drogbe i Ferdinanda, broj 1 Svjetskog prvenstva postala je - lopta. Loptu Jabulani, kojom će se igrati u JAR-u, na zub su uzeli mnogi. Jesu li Casillas, Buffon ili Baptista zabrijali kad proklinju ovu nesretnu, šarenu loptu, išli smo provjeriti s Dinamovim prvotimcima. No, i prije samog testa u Maksimiru smo, s Jabulanijem pod rukom, naletili na Pedra Moralesa.

- Katastrofa - bila je reakcija Čileanca čim je ugledao najpopularniju loptu na svijetu.

Vratarima je uvijek teže

- Ali, katastrofa za golmane igračima je sjajna - nasmijao se Morales, koji je prednosti i mane Jabulanija upoznao na pripremama svoje reprezentacije. Jezična barijera je bila prevelika i nismo uspjeli pohvatati sve Moralesove dojmove, ali shvatili smo da je lopta brza, lagana i nepredvidljiva. Ukratko, ubojica za vratare. I tako će se upravo i pokazati...

- Prvi put je imam u rukama i trebalo bi mi nekoliko treninga da je osjetim. Sada, na prvu, čini mi se da nije loša. Malo vrluda kada je udariš punom nogom i na prvi pogled izgleda puno lakša nego što je do sada bio slučaj s loptama - opservacija je Filipa Lončarića, dajući za pravo Cassilasu, Buffonu i Cesaru koji su na volej dočekali Jabulani.

- Ne vjerujem da je to stvaranje alibija jer ih vrhunski vratari ne traže. No, činjenica je da se od nogometa sve više traži spektakl, a svi znamo da njega donose golovi. Svaki novi model lopte radi se s jasnom namjerom da maksimalno oteža posao vrataru i olakša igraču. No, nije sada baš toliko loša. Treba vremena da se privikneš, ali s kakvim smo sve znali igrati, ova je još premija - smatra Lončarić, čije je reflekse na “Hitrec Kacijanu” testirao suigrač Ivan Tomečak.

- Probao sam je prije nekoliko dana i odmah mi se činila laganijom nego one s kojima smo do sada igrali. Sad mi je već sjela i nemam nekih posebnih zamjerki. Upravo suprotno, čini mi se da je stvorena za strijelce i za igrače koji često iskušavaju udarce iz daljine.

Dakle, na SP-u nas očekuje poplava golova.

- Apsolutno. Mislim da bi majstori slobodnih udaraca mogli profitirati na listi najboljih strijelaca.

Dempseyjev poučak

Tko će konkretno profitirati, ostaje nam vidjeti, a lopta će zasigurno često biti na optuženičkoj klupi. Ispod oka gledaju je mnoga zvučna imena s travnjaka, a najbrutalnijim dosad se pokazao Marcus Hahnemann:

- Znanstvenici su proizveli atomsku bombu, ali to ne znači da su je i trebali napraviti.

U svakom slučaju “atomsku bombu” u Adidasu dizajnirali su uvažavajući brojnu simboliku; 11 različitih nijansi boja lopte predstavlja 11 igrača jedne momčadi na travnjaku, isti broj službenih jezika u Južnoj Africi, kao i 11 pokrajina na koje je podijeljena zemlja domaćin svjetskog prevenstva.

A kad Jabulani daš nogometašu, ovako ju on opisuje:

- Malo mi djeluje prešareno i očito je kako su je namjerno toliko išarali da ju vratar teže vidi - kaže Lončarić.

Ipak, dodaje, misli da vratarima ne treba više od tjedan dana da se naviknu. Ili - kako je poručio Amerikanac Clint Dempsey - lopta će ići onako dobro koliko je dobro udariš. I to je jedina istina.

Finale će se igrati zlatnom loptom

Zlatna verzija Jabulanija imat će svoju premijeru 11. srpnja u Johhanesburgu na finalnoj utakmici SP-a. Imat će i posebno ime “Jo’bulani”, inspirirano nadimkom glavnoga grada Južne Afrike Jo’burgom. Istu stvar je Adidas napravio i prije četiri godine u Njemačkoj, a samo će finalisti moći doći u doticaj s tom loptom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. svibanj 2024 04:59