Težak udarac

Zbog pandemije najveća platforma za iznajmljivanje smještaja bilježi milijunske gubitke

Na početku veljače, u samim početcima pandemije, prihodi kompanije pali su za 20 posto, odnosno za 17,6 milijuna dolara
Ilustracija
 Chris Batson / Alamy / Alamy / Profimedia

Zbog pandemije koronavirusa i zatvorenih granica najveća internetska platforma za iznajmljivanje smještaja, Airbnb bilježi milijunske gubitke.

Naime, uslijed krize koja je zahvatila cijeli svijet, Airbnb je u potpunosti obustavio poslovanje, a prema navodima stranih medija gubitci internetske platforme, koja diljem svijeta zapošljava oko sedam tisuća radnika, do sada su narasli na stotine milijuna dolara.

Na početku veljače, u samim početcima pandemije, prihodi kompanije pali su za 20 posto, odnosno za 17,6 milijuna dolara.

- Na početku krize bilježili smo gubitke u azijskim zemljama, ali sada kad se virus proširio na cijeli svijet poslovanje nam je itekako ugroženo – poručili su iz kompanije.

Kako bi tvrtku spasili od propasti, osnivači su se odlučili u sljedećih šest mjeseci odreći plaća, dok će se članovi menadžmenta odreći polovice svojih primanja. Uz to, prema tvrdnjama suosnivača Briana Cheskyja obustavili su i sve oglasne kampanje kako bi na godišnjoj razini uštedjeli dodatnih 800 milijuna dolara, a od banaka traže refinanciranje dijela dugova.

Unatoč nepovoljnom poslovanju, u Airbnbu su se odlučili bez naknade pružati usluge smještaja za medicinsko osoblje i druge zaposlenike u zdravstvu. U toj se inicijativi kompanija odrekla naknada za posredovanje najma, a vlasnike apartmana diljem svijeta pozvala je da svoje prostore u ovim kriznim vremenima također ustupe bez naknada.

Novi snažni udarac najpopularnijoj platformi za najam smještaja došao je upravo u vrijeme priprema za izlazak na burzu koji se trebao dogoditi potkraj ove godine, ali zbog novonastale situacije, javlja se mogućnost ponovnog otkazivanja IPO-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 02:19