Meritus ulaganja

Zagrebačka burza danas je dobila prvo ovogodišnje uvrštenje neke kompanije

AUTOR:

OBJAVLJENO:

8.8.2019. u 15:22

AUTOR:

OBJAVLJENO:

8.8.2019. u 15:22

Zagreb, 080819.
Ivana Lucica 2a/22.
Potpisan je ugovor o uvrstenju dionica Meritus ulaganja na Zagrebacku burzu.
Na fotografiji: Stipe Oreskovic, Manica Oreskovic, Darko Horvat, Ivan Posavec, Ivana Gazic i Zvonimir Mrsic.
Foto: Darko Tomas / CROPIX
Darko Tomaš / CROPIX

Potpisan je ugovor o uvrštenju dionica Meritus ulaganja na Zagrebačku burzu

Uspješna poslovna priča koja je dosad neopravdano bila izvan radara, kako je šefica Zagrebačke burze Ivana Gažić opisala zagrebačku tvrtku Meritus ulaganja, doživjela je svoj debi na domaćoj burzi. U četvrtak je, naime, na Službeno tržište ZSE uvršteno njenih 857.805 redovnih dionica. To je ujedno i prvo izlistanje neke kompanije ove godine, tako da je već u pozivu na potpisivanje ugovora najavljeno da je u pitanju značajan događaj za hrvatsko tržište kapitala.

Meritus ulaganja su holding društvo i član M+Grupe koju još čini trinaest ovisnih društava, a bez velike medijske buke razvila je u zadnjih desetak godina prilično razgranat biznis vezan uz kontakt centre locirane u Hrvatskoj i regiji, od Kopra i Ljubljane preko Zagreba do Sarajeva i Beograda. Pružaju usluge na 19 jezika na tržištima Sjedinjenih Američkih Država, Kanade, Velike Britanije, Njemačke, Austrije, Švicarske, Nizozemske, Belgije, Francuske i Italije, a među svojim klijentima navode Deutsche Telekom, HT, A1, Atlantic grupu, Hello Fresh, Uber, Croatia zdravstveno osiguranje, Jadransko osiguranje, Agroproteinku, RWE i druge.

Ove godine je provedena dokapitalizacija kompanije i izdane nove dionice, a većinski vlasnici Meritus ulaganja su ostali Stjepan Orešković i supruga Manica Pirc Orešković (drže skoro 60 posto dionica Meritus ulaganja), dok su se kao investitori pojavila sva četiri hrvatska obvezna mirovinska fonda te drugi institucionalni investitori. Među njima je i državni Fond za financiranje izgradnje Nuklearne elektrane Krško sa 6,20 posto. U ponudi za dokapitalizaciju iz siječnja ove godine sudjelovala su 23 investitora, a uplaćeno je ukupno 93 milijuna kuna, pri čemu su najviše uložili mirovinci, 67,3 posto upisanoga kapitala.

Orešković je inače profesor i pročelnik Katedre za medicinsku sociologiju i ekonomiku zdravstva u Školi narodnog zdravlja „Andrija Štampar“, a nekad je bio menadžer u izdavačkoj kući EPH. Još je jedno poznato domaće menadžersko lice vezano uz Meritus ulaganja. To je predsjednik Nadzornog odbora Zvonimir Mršić, nekadašnji čelnik Podravke, donedavni savjetnik u Agrokoru, a sada jedan od operativnih partnera u njemačkoj konzultantsko-investicijskoj tvrtki Spitzberg Partners (oni su u Hrvatskoj aktivni nekoliko godina te su među suvlasnicima društva za upravljanje fondovima Prosperus Invest.).

U prezentaciji održanoj u četvrtak na Burzi Mršić je opisao M+Grupu kao stabilnu i dobro uređenu kompaniju. Osnovana je 2007. godine za poslove tele prodaje, a od 2016. godine je provela niz regionalnih akvizicija te danas ima prihod od oko 215 milijuna kuna, 2200 zaposlenih i 150 klijenata, od telekoma preko banaka do proizvođača i distributera robe široke potrošnje. Osim upravljanja odnosima s korisnicima, pružaju i IT rješenja u tom području te usluge upravljanja ljudskim resursima.

U M+ Grupi kažu da su oni u “industriji eksternalizacije poslovnih procesa”, a poslovanje im je u najvećoj mjeri bazirano u Hrvatskoj i Sloveniji, ali se proteže preko BiH, Srbije do Makedonije. Najavljuju skore akvizicije i rast, ali mete nisu javno definirali prilikom potpisivanja ugovora o uvrštenju na ZSE. Jedan od rizika u njihovoj industriji vezan je uz trend automatizacije poslovnih procesa i upotrebu umjetne inteligencije (AI), što im može oduzeti dio volumena tržišta, priznaju. S druge strane, kako ukazuje glavni izvršni direktor Ivan Posavec, oni očekuju da će se povećavati kompleksnost zahtjeva potrošača i transakcija pa će to ujedno predstavljati ograničenje za komunikaciju putem AI tehnologija.

“Fokusirani smo na kvalitetu svojih usluga za razliku od tzv. off-shore pružatelja usluga kojima ne možemo konkurirati cjenovno”, dodatno napominje Posavec, mladi menadžer školovan na Harvardu, koji je prije M+Grupe, gdje je došao 2017. godine, poslovno iskustvo sticao u konzultantskoj kući Boston Consulting Group. Na svom LinkedIn profilu spominje i da je bio posebni savjetnik Ministarstva financija Srbije.

Meritus ulaganja inače nemaju usvojenu politiku u vezi s dividendama, kaže se u prospektu objavljenom na ZSE, a iznos isplata dividendi, ako ih bude, ovisit će o budućoj dobiti Izdavatelja, njegovom financijskom položaju, novčanom tijeku, potrebama obrtnog kapitala, kapitalnim izdacima i ostalim čimbenicima. U skladu pak s prošlogodišnjim ugovorima o zaduženju potpisanima s Raiffeisenbank Austria, četiri kompanije iz M+Grupe (Smart Flex, Meritus Plus, Meritus Upravljanje i Smart Flex Sourcing) obvezala su se da do rujna 2020. godine neće isplaćivati zadržanu dobit i dobit razdoblja.

Meritus ulaganja su kao dioničko društvo osnovana u studenom prošle godine unosom stvari i prava, kada je bračni par Orešković u temeljni kapital unio sve poslovne udjele koje su do tada držali u tvrtki Meritus upravljanje. Tržišna vrijednost tih poslovnih udjela bila je procijenjena od strane ovlaštenog sudskog vještaka na iznos od 288,6 milijuna kuna.