Meritus ulaganja

Zagrebačka burza danas je dobila prvo ovogodišnje uvrštenje neke kompanije

Meritus ulaganja su holding društvo i član M+Grupe koju još čini trinaest ovisnih društava
Potpisan je ugovor o uvrštenju dionica Meritus ulaganja na Zagrebačku burzu
 Darko Tomaš / CROPIX

Uspješna poslovna priča koja je dosad neopravdano bila izvan radara, kako je šefica Zagrebačke burze Ivana Gažić opisala zagrebačku tvrtku Meritus ulaganja, doživjela je svoj debi na domaćoj burzi. U četvrtak je, naime, na Službeno tržište ZSE uvršteno njenih 857.805 redovnih dionica. To je ujedno i prvo izlistanje neke kompanije ove godine, tako da je već u pozivu na potpisivanje ugovora najavljeno da je u pitanju značajan događaj za hrvatsko tržište kapitala.

Meritus ulaganja su holding društvo i član M+Grupe koju još čini trinaest ovisnih društava, a bez velike medijske buke razvila je u zadnjih desetak godina prilično razgranat biznis vezan uz kontakt centre locirane u Hrvatskoj i regiji, od Kopra i Ljubljane preko Zagreba do Sarajeva i Beograda. Pružaju usluge na 19 jezika na tržištima Sjedinjenih Američkih Država, Kanade, Velike Britanije, Njemačke, Austrije, Švicarske, Nizozemske, Belgije, Francuske i Italije, a među svojim klijentima navode Deutsche Telekom, HT, A1, Atlantic grupu, Hello Fresh, Uber, Croatia zdravstveno osiguranje, Jadransko osiguranje, Agroproteinku, RWE i druge.

Ove godine je provedena dokapitalizacija kompanije i izdane nove dionice, a većinski vlasnici Meritus ulaganja su ostali Stjepan Orešković i supruga Manica Pirc Orešković (drže skoro 60 posto dionica Meritus ulaganja), dok su se kao investitori pojavila sva četiri hrvatska obvezna mirovinska fonda te drugi institucionalni investitori. Među njima je i državni Fond za financiranje izgradnje Nuklearne elektrane Krško sa 6,20 posto. U ponudi za dokapitalizaciju iz siječnja ove godine sudjelovala su 23 investitora, a uplaćeno je ukupno 93 milijuna kuna, pri čemu su najviše uložili mirovinci, 67,3 posto upisanoga kapitala.

Orešković je inače profesor i pročelnik Katedre za medicinsku sociologiju i ekonomiku zdravstva u Školi narodnog zdravlja „Andrija Štampar“, a nekad je bio menadžer u izdavačkoj kući EPH. Još je jedno poznato domaće menadžersko lice vezano uz Meritus ulaganja. To je predsjednik Nadzornog odbora Zvonimir Mršić, nekadašnji čelnik Podravke, donedavni savjetnik u Agrokoru, a sada jedan od operativnih partnera u njemačkoj konzultantsko-investicijskoj tvrtki Spitzberg Partners (oni su u Hrvatskoj aktivni nekoliko godina te su među suvlasnicima društva za upravljanje fondovima Prosperus Invest.).

U prezentaciji održanoj u četvrtak na Burzi Mršić je opisao M+Grupu kao stabilnu i dobro uređenu kompaniju. Osnovana je 2007. godine za poslove tele prodaje, a od 2016. godine je provela niz regionalnih akvizicija te danas ima prihod od oko 215 milijuna kuna, 2200 zaposlenih i 150 klijenata, od telekoma preko banaka do proizvođača i distributera robe široke potrošnje. Osim upravljanja odnosima s korisnicima, pružaju i IT rješenja u tom području te usluge upravljanja ljudskim resursima.

U M+ Grupi kažu da su oni u “industriji eksternalizacije poslovnih procesa”, a poslovanje im je u najvećoj mjeri bazirano u Hrvatskoj i Sloveniji, ali se proteže preko BiH, Srbije do Makedonije. Najavljuju skore akvizicije i rast, ali mete nisu javno definirali prilikom potpisivanja ugovora o uvrštenju na ZSE. Jedan od rizika u njihovoj industriji vezan je uz trend automatizacije poslovnih procesa i upotrebu umjetne inteligencije (AI), što im može oduzeti dio volumena tržišta, priznaju. S druge strane, kako ukazuje glavni izvršni direktor Ivan Posavec, oni očekuju da će se povećavati kompleksnost zahtjeva potrošača i transakcija pa će to ujedno predstavljati ograničenje za komunikaciju putem AI tehnologija.

“Fokusirani smo na kvalitetu svojih usluga za razliku od tzv. off-shore pružatelja usluga kojima ne možemo konkurirati cjenovno”, dodatno napominje Posavec, mladi menadžer školovan na Harvardu, koji je prije M+Grupe, gdje je došao 2017. godine, poslovno iskustvo sticao u konzultantskoj kući Boston Consulting Group. Na svom LinkedIn profilu spominje i da je bio posebni savjetnik Ministarstva financija Srbije.

Meritus ulaganja inače nemaju usvojenu politiku u vezi s dividendama, kaže se u prospektu objavljenom na ZSE, a iznos isplata dividendi, ako ih bude, ovisit će o budućoj dobiti Izdavatelja, njegovom financijskom položaju, novčanom tijeku, potrebama obrtnog kapitala, kapitalnim izdacima i ostalim čimbenicima. U skladu pak s prošlogodišnjim ugovorima o zaduženju potpisanima s Raiffeisenbank Austria, četiri kompanije iz M+Grupe (Smart Flex, Meritus Plus, Meritus Upravljanje i Smart Flex Sourcing) obvezala su se da do rujna 2020. godine neće isplaćivati zadržanu dobit i dobit razdoblja.

Meritus ulaganja su kao dioničko društvo osnovana u studenom prošle godine unosom stvari i prava, kada je bračni par Orešković u temeljni kapital unio sve poslovne udjele koje su do tada držali u tvrtki Meritus upravljanje. Tržišna vrijednost tih poslovnih udjela bila je procijenjena od strane ovlaštenog sudskog vještaka na iznos od 288,6 milijuna kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 03:31