Najsvježiji podaci

Za razvoj poljoprivrede ugovoreno 1,47 milijardi eura i isplaćeno 829 milijuna eura

AUTOR:

  • Iva Grubiša

OBJAVLJENO:

4.4.2019. u 17:40

AUTOR:

  • Iva Grubiša

OBJAVLJENO:

4.4.2019. u 17:40

Split, 210217.
Ministar poljoprivrede Tomislav Tolusic i zupan Zlatko Zevrnja sudjelovali su na Dorucku s hrvatskih farmi koji je odrzan u hotelu Park. Na Dorucku su posluzeni tradicionalni domaci poljoprivredni proizvodi. Nakon Dorucka ministar Tolusic je obisao splitsku trznica.
Na fotografiji: Tomislav Tolusic u pratnji Zlartka Zevrnje i Andre Krstulovica Opare na trznici.
Foto: Nikola Vilic / CROPIX
Nikola Vilić / CROPIX

Tomislav Tolušić na Doručku hrvatskih farmi u Splitu

Do kraja prvog kvartala ove godine Ministarstvo poljoprivrede ugovorilo je više od 1,47 milijardi eura (11 milijardi kuna) iz Programa ruralnog razvoja (2014.-2020.) Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj iz kojeg je Hrvatskoj na raspolaganju ukupno 2,38 milijardi eura. Korisnicima je do kraja ožujka ove godine isplaćeno 829 milijuna eura, odnosno 56 posto dosad ugovorenih sredstava.

- Brojke o ugovorenim i isplaćenim sredstvima iz Programa ruralnog razvoja najbolje govore koliko se hrvatska poljoprivreda mijenja i koliko se ulaže u proizvodnju, mehanizaciju, nove objekte, staklenike, mljekare, osiguranje usjeva i nasada - istaknuo je tim povodom potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, dodavši kako se naši poljoprivrednici ne trebaju bojati novog financijskog razdoblja Europske unije jer će „potpore biti jednake ili veće u odnosu na sadašnje”.

Na razini cijelog Programa odabrano je ukupno više od 1400 korisnika najizdašnije mjere „Ulaganja u fizičku imovinu”, za što je osigurano 3,5 milijardi kuna od čega je više od 1,4 milijardi isplaćeno. Za „Razvoj malih gospodarstava” do kraja prvog kvartala ove godine ugovoreno je 836 milijuna kuna za skoro 4000 korisnika, od čega je njih skoro 3000 već isplaćeno 419 milijuna kuna.

- Vrijednost poljoprivredne proizvodnje raste, u 2018. iznosila je 17 milijardi kuna, odnosno rasla je 9 % u odnosu na 2015. godinu. Iako još uvijek nismo na onoj razini proizvodnje kojoj težimo, tržište je prepoznalo vrijednost naših proizvoda što je posljedično smanjilo potrebu uvoza mesa i mesnih prerađevina - rekao je ministar Tolušić, a upravo je za poticanje ekološkog uzgoja osigurano ukupno više od 975 milijuna kuna, od kojih je s krajem ožujka isplaćeno 577,5 milijuna.

Izvješće Ministarstva pokazalo je i da je dosad ugovoreno više od 329 milijuna kuna potpora za preko 1000 mladih poljoprivrednika.