Najsvježiji podaci

Za razvoj poljoprivrede ugovoreno 1,47 milijardi eura i isplaćeno 829 milijuna eura

Za najizdašniju mjeru „Ulaganja u fizičku imovinu” osigurano je 3,5 milijardi kuna
Tomislav Tolušić na Doručku hrvatskih farmi u Splitu
 Nikola Vilić / CROPIX

Do kraja prvog kvartala ove godine Ministarstvo poljoprivrede ugovorilo je više od 1,47 milijardi eura (11 milijardi kuna) iz Programa ruralnog razvoja (2014.-2020.) Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj iz kojeg je Hrvatskoj na raspolaganju ukupno 2,38 milijardi eura. Korisnicima je do kraja ožujka ove godine isplaćeno 829 milijuna eura, odnosno 56 posto dosad ugovorenih sredstava.

- Brojke o ugovorenim i isplaćenim sredstvima iz Programa ruralnog razvoja najbolje govore koliko se hrvatska poljoprivreda mijenja i koliko se ulaže u proizvodnju, mehanizaciju, nove objekte, staklenike, mljekare, osiguranje usjeva i nasada - istaknuo je tim povodom potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, dodavši kako se naši poljoprivrednici ne trebaju bojati novog financijskog razdoblja Europske unije jer će „potpore biti jednake ili veće u odnosu na sadašnje”.

Na razini cijelog Programa odabrano je ukupno više od 1400 korisnika najizdašnije mjere „Ulaganja u fizičku imovinu”, za što je osigurano 3,5 milijardi kuna od čega je više od 1,4 milijardi isplaćeno. Za „Razvoj malih gospodarstava” do kraja prvog kvartala ove godine ugovoreno je 836 milijuna kuna za skoro 4000 korisnika, od čega je njih skoro 3000 već isplaćeno 419 milijuna kuna.

- Vrijednost poljoprivredne proizvodnje raste, u 2018. iznosila je 17 milijardi kuna, odnosno rasla je 9 % u odnosu na 2015. godinu. Iako još uvijek nismo na onoj razini proizvodnje kojoj težimo, tržište je prepoznalo vrijednost naših proizvoda što je posljedično smanjilo potrebu uvoza mesa i mesnih prerađevina - rekao je ministar Tolušić, a upravo je za poticanje ekološkog uzgoja osigurano ukupno više od 975 milijuna kuna, od kojih je s krajem ožujka isplaćeno 577,5 milijuna.

Izvješće Ministarstva pokazalo je i da je dosad ugovoreno više od 329 milijuna kuna potpora za preko 1000 mladih poljoprivrednika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 16:46