Sporna dugovanja

Vlada traži pravni način da zaštiti dobavljače i od Fortenove traži da ispoštuje nagodbu

Ministar Darko Horvat rekao je da će Vlada pronaći pravni mehanizam da zaštiti dobavljače
Ministar gospodarstva Darko Horvat
 Željko Puhovski / CROPIX

Premijer Andrej Plenković će pozvati upravu Fortenova grupe na razgovor na kojem će inzistirati da se dobavljačima plati granični dug dogovoren nagodbom vjerovnika, a Vlada će pronaći i pravni mehanizam da zaštiti dobavljače.

To je nakon sastanka predsjednika Vlade s dobavljačima u Banskim dvorima jučer kazao Darko Horvat, ministar gospodarstva. “Stojimo iza onoga što je unutar nagodbe dogovoreno te ćemo inzistirati na tome da se nagodba u potpunosti ispoštuje. Tražit ćemo da se sve što je unutar nagodbe definirano, izglasano i potpisano, istom dinamikom i u predviđenim rokovima, provede. Nikakvih spekulacija unutar razrješenja ovog problema, s aspekta Vlade, neće biti niti će se dozvoliti”, rekao je Horvat.

Međutim, koliko je poznato, Vlada može samo političkim pritiskom natjerati upravu Fortenova grupe da poštuje nagodbu vjerovnika kada je riječ o isplati graničnog duga, a na dobavljačima je da pravnim putem, sudskom tužbom, naplate kamate od šest posto za svako kašnjenje isplate duga. Predsjednik Udruge dobavljača Agrokora, sadašnje Fortenove, i predsjednik Uprave Podravke Marin Pucar ustvrdio je, pak, da dobavljači imaju razumijevanja za situaciju u Fortenovi, ali ne unedogled.

“Za 2018. nam Fortenova mora platiti 17,56 milijuna eura graničnog duga za dobro poslovanje Konzuma u 2018., što s kamatama doseže iznos od oko 18 milijuna eura, a s obzirom na to da Konzum i ove godine dobro posluje, očekujemo iduće godine isplatu i za 2019. Imamo razumijevanja da dinamika isplate bude u skladu s mogućnostima Fortenove, i zato smo pristali da se cjelokupni dug za 2018. i isplati s isplatom duga za 2019., dakle iduće godine, ali ne pristajemo na to da ove godine dobijemo samo pet milijuna eura, te da iduće dvije godine dobijemo po pet milijuna eura, a što je prijedlog uprave Fortenova grupe”, ustvrdio je Pucar.

Odgovarajući na pitanje hoće li poduzimati neke pravne korake, Pucar je kazao da dok se ne iscrpe sve poslovne relacije (iako je sastanak s premijerom politička relacija, a ne poslovna, op.a.) i dok dvije strane imaju razumijevanja da se problem riješi, neće poduzimati takve radnje. Na pitanje je li na sastanku s premijerom bilo riječi o optužnicama prema direktorima tvrtki koje su bile dobavljači Agrokora u “slučaju mjenica”, Pucar je odgovorio da su isključiva tema bili nagodba i njena provedba.

Isplatit ćemo 17,5 mil. eura s kamatama

Iz Fortenova grupe su poručili kako su se usuglasili da dobavljačima na ime graničnog duga za 2018. pripada 17,55 milijuna eura. “Mi smo, u skladu s trenutnim okolnostima, dobavljačima ponudili plaćanje iznosa od pet milijuna eura do kraja rujna ove godine, preuzimajući i obvezu da daljnja plaćanja idu sa svakim sljedećim raspoloživim viškom likvidnosti. Na preostali iznos duga moramo plaćati kamatu dok ne otplatimo dug”, navodi Fortenova. “Utvrđeni iznos dobavljačima nitko ne spori, on će biti plaćen u skladu s nagodbom”, stoji u odgovoru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 23:08