Odluka o pogodovanju kompaniji

Vlada daje 7,7 milijuna kuna za spas slatinske tvrtke Agroduhan

Riječ o kompaniji čiji se godišnji prihod kreće oko 50 milijuna kuna, ostvaruje dobiti od milijun kuna, ima 57 stalno zaposlenih radnika
Zdravko Marić, Andrej Plenković
 Boris Kovačev / CROPIX

Vlada je jučer na sjednici donijela odluku o isplati predujma u iznosu od 7,660.256 kuna Agroduhanu, proizvođaču duhana iz Slatine, koji je u 95-postotnom vlasništvu države, kako bi mogao platiti kooperante i nastaviti poslovanje.

Ovom odlukom se omogućuje provedba daljnjih aktivnosti strane Ministarstva poljoprivrede u suradnji s Agroduhanom kako bi se do siječnja 2021. godine pripremio prijedlog modela dokapitalizacije, navodi se u Vladinu obrazloženju.

U nastavku obrazloženja se ističe kako će “u slučaju nedostatka potrebnog kapitala za nesmetano financiranje redovnog poslovanja doći do prestanka rada Društva s iznimno negativnim posljedicama za gospodarstvo RH, posebno poljoprivredni sektor uz očekivana propadanja obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava i nastavak iseljavanja ruralnih naselja koje svojim negativnim posljedicama kumulativno višestruko nadmašuju planirani iznos buduće dokapitalizacije”.

Iako takva argumentacija daje naslutiti kako se radi o jako velikoj tvrtki čiji stečaj može imati “iznimno negativne posljedice za gospodarstvo RH”, u stvari je riječ o kompaniji čiji se godišnji prihod kreće oko 50 milijuna kuna, ostvaruje dobiti od milijun kuna, ima 57 stalno zaposlenih radnika, i koja je od 2008. do 2014. prošla predstečajnu nagodbu. Centar za restrukturiranje i prodaju je 2017. pokušao prodati dionice ove tvrtke, ali nije uspio, a zanimljivo je kako Agroduhan ovaj put nije ušao u krug 90 tvrtki za koje CERP raspisao natječaje za prodaju zbog obveza iz akcijskog plana za prelazaka na euro ili u neki drugi prodajni plan CERP-a.

Već se, eto, ide u dokapitalizaciju, kao da je riječ o strateški važnoj kompaniji čiji problemi mogu srušiti hrvatsko gospodarstvo. Ovo je posljednja u nizu tvrtki u većem ili manjem vlasništvu države, od 3. maja preko Đure Đakovića do Borova i Jadroplova, kojima Vlada zadnjih mjeseci na različite načine financijski pogoduje subvencijama, kreditima, zajmovima i predujmovima.

Vlada je prihvatila i prijedlog plana upravljanja državnom imovinom za 2020.. Ove će godine u prodaju ići 180 stanova, te se očekuje prodajna cijena od 2,67 milijuna kuna. Bit će poslano 300 opomena korisnicima-dužnicima, u ukupnoj vrijednosti od 14,6 milijuna kuna. J Frenki Laušić

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 23:37