Viro ide u dokapitalizaciju

Virovitička šećerana traži od dioničara potporu dokapitalizacije

Temeljni kapital Vira je 250 milijuna kuna, a plan je povećati ga za polovicu tog iznosa
 CROPIX/Arhiva

Dioničarima Viro tvornice šećera na predstojećoj skupštini zakazanoj za 29. kolovoza ove godine predložena je, među ostalim, dokapitalizacija tvrtke od 124 milijuna i 800 tisuća kuna. Trenutni temeljni kapital Vira je 250 milijuna kuna.

- Uprava tvrtke ovlaštena je u roku od pet godina jednokratno ili u nekoliko obroka, povećati temeljni kapital za ukupni iznos od najviše 124.800.030 kuna. Temeljni kapital može se povećati izdavanjem novih dionica putem uloga u novcu ili u stvarima i pravima, a Uprava je ovlaštena pritom odlučiti o isključenju prava prvenstva pri upisu dionica – navodi se u pozivu dioničarima Vira za skupštinu.

Opcija dokapitalizacija biti će, ako dioničari usvoje prijedlog uprave Vira, unesena u statut tvrtke uz obvezu da Nadzorni odbor odobri odluke uprave o povećanju temeljnog kapitala.

Osim prijedloga povećanja temeljnog kapitala, dioničari će odlučivati i o prijedlogu uprave Vira da se za prošlu poslovnu godinu utvrdi gubitak od 17 milijuna i 663 tisuća kuna. To je druga godina zaredom da virovitička šećerana posluje s gubitkom, u 2017. ostvarili su 'minus' od 103 milijuna i 442 tisuće kuna.

Dioničari Vira već su ove godine imali izvanrednu skupštinu kako bi odobrili plan udruživanja tvrtke s Tvornicom šećera Osijek i Sladoranom iz Županje u Hrvatsku industriju šećera. Udruživanje je odobrila Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja.

Najveći pojedinačni dioničar Vira je, s 22 posto dionica, tvrtka Eos-Z pod kontrolom obitelji predsjednika Uprave Vira Željka Zadre, a treći najveći dioničar, s 17 posto vlasništva, je francuska šećerana Cristal Financiere. Među deset najvećih dioničara su i dva mirovinska fonda.

Temeljni kapital Vira podijeljen je na milijun i 386 tisuća dionica nominalne vrijednosti od sto kuna po dionici. Na Zagrebačkoj burzi dionicom Vira trenutno se trguje po cijeni od 95 kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 23:21