Pilot-projekt

VIDEO 'Iako ih sada imamo samo dva, nadamo se da će za nas uskoro raditi rojevi robota'

Uz hrvatski Gideon Brothers, samo dvije tvrtke u svijetu rade na razvoju sličnih autonomnih robota
Darija Pizent, direktorica Upravljanja lancem opskrbe u skladištu Atlantic Grupe
 Bruno Konjević / CROPIX

“Pažnja. Radno područje robota” upozorenje je sa zida novog logističko-distributivnog centra Atlantic Grupe gdje u tri smjene radi 150 radnika dok im se oko nogu već mjesec dana vrzmaju dva pametna, kolaborativna mobilna robota. Riječ je o prvom komercijalnom proizvodu hrvatske startup tvrtke Gideon Brothers, strojevima koji se oslanjaju na novu generaciju robotskog vida. Tvrde da su jednako pouzdani, ali jeftiniji od sustava koji se već uvelike koriste u svijetu.

Faza privikavanja i testiranja sigurnosti u skladištu u Vukovinskom polju kod Velike Gorice je prošla, kaže nam Darija Pizent, Atlanticova direktorica Upravljanja lancem opskrbe, dok po hali slijedimo male robote za prijenos teškog tereta na paletama koji su dopremljeni u sklopu pilot-projekta. Riječ je o vrlo naprednoj tehnologiji, tumači nam, uz Gideon samo dvije tvrtke u svijetu rade na razvoju sličnih autonomnih robota predviđenih za “suživot” s radnicima i kretanje bez unaprijed definiranih ruta. Vrlo je zadovoljna iskustvima, svi radnici prošli su obuku i svakodnevno zadaju robotima “misije” preko tableta. Incidenata nije bilo, ako se ne računa jedan manji sudar s viličarom (greška vozača viličara, kažu nam, ne robota). Dnevno svaki, poštujući pravilo kretanja desnom stranom, preveze stotinjak od ukupno tisuću ulaznih paleta u golemom logističko-distributivnom centru, dok projektni tim informatičara paralelno razvija softver koji bi omogućio uvođenje daleko većeg broja robota u Atlanticov centar. Koliko, još nije odlučeno, tek su počeli sa simulacijama.

Vukovina, Velika Gorica, 090819.
Atlantic grupa, reportaza iz skladista gdje rade roboti Skaro plus, autonomni robot skladistar. 
Foto: Bruno Konjevic / CROPIX
Bruno Konjević / CROPIX
U skladištu Atlantic Grupe rade roboti

Zasad samo na posudbi

“U budućnosti tu vidim rojeve robota”, kaže nam Darija Pizent. Zasad, međutim, nijedan nisu kupili, dvojac u Velikoj Gorici je na posudbi. Ona radi u logistici 17 godina, od Konzuma, gdje je naučila voziti viličar, preko Tiska i AD Plastika do Atlantica gdje je već šest godina, a sada i pred izazovom: upravljanje lancem opskrbe ove je godine dobilo status ključnog područja u grupi za razvoj novih tehnologija i povećanje efikasnosti. Robotizacija skladišta stoga je ono o čemu ta ekonomistica naveliko razmišlja, prati što se danas u logistici koristi od novih tehnologija, a tu spadaju i “navigirajući” viličari (AGV vozila) koje je nedavno u Srbiji, u svom pogonu i pilot-projektu, pokazao Henkel. Za razliku od Gideonovih robota, oni se kreću po strogo predefiniranim rutama, ne mogu ih sami kalkulirati, a može ih voziti i čovjek.

Ozbiljna suradnja Atlantica s tvrtkom Gideon Brothers tek počinje, napominje. “Mi im kroz ovaj projekt, koji će vjerojatno trajati do kraja 2020., dajemo maksimalnu podršku za razvoj, a očekujemo benefite u vidu efikasnosti skladišnih procesa. Svaka sekunda uštede u logističkom centru može imati velik utjecaj na uspjeh kompanije”, kaže. Razvoj distribucijskog poslovanja u Atlanticu proglašen je jednim od stupova strategije rasta i razvoja, a trenutno su na 5,3 milijarde kuna prihoda od prodaje, pri čemu na hrvatsko distribucijsko područje otpada 1,59 milijardi kuna.

Vukovina, Velika Gorica, 090819.
Atlantic grupa, reportaza iz skladista gdje rade roboti Skaro plus, autonomni robot skladistar. 
Na fotografiji: robot i Kruno Majer (skladistar - vilicar), Jasna Sambolec (tehnolog), Sasa Savic (tehnolog), Mario Pejakovic (glavni skladistar).
Foto: Bruno Konjevic / CROPIX
Bruno Konjević / CROPIX
U skladištu Atlantic Grupe rade roboti

Cilj je da radnici u skladištu što manje hodaju. “Sada otprilike 60 posto njihova vremena otpada na hodanje. Ideja je da se to svede na minimum, kao i jako naporan dio posla, pa da ljudi obavljaju zadatke koji nisu repetitivni, a ne da povlače palete s točke A na točku B”, dodaje. Naravno, ujedno je to način da se kompanija nosi s problemom nedostatka radnika.

Nosivost od 800 kg

Opremljeni tehnologijom napredne vizualne percepcije, koja kombinira stereoskopske kamere i duboko učenje, roboti naizgled slobodno kruže prolazima između visokih skladišnih regala brzinom od 3,6 metara u sekundi i pritom ispuštaju zvukove upozorenja i svjetlosne signale. “Kad pred sobom ugledaju pokretnu prepreku, čovjeka ili viličar, uspore ili stanu, pričekaju da se maknu i nastave zadanu misiju, a ako je prepreka nepomična, izračunaju novu optimalnu rutu, zaobiđu i krenu dalje. Već su naučili u kojim je prolazima veća gužva”, objašnjava nam Saša Savić, jedan od tehnologa zadužen za nadzor i podršku robota, “pa onda biraju one manje frekventne”. Kad su dopremljeni, u srpnju, jednom su prošli po cijelom skladištu i kreirali inicijalnu mapu prostora; odonda stalno uče jer je dinamika u prostoru velika i nadograđuju svoju bazu podataka. Ponekad se “zblesiraju”, što je bio slučaj dok smo se previše motali oko njih, pa ih tehnolozi resetiraju i malo poguraju u željenom smjeru, kao automobil kad stane na cesti.

Vukovina, Velika Gorica, 090819.
Atlantic grupa, reportaza iz skladista gdje rade roboti Skaro plus, autonomni robot skladistar. 
Na fotografiji: roboti.
Foto: Bruno Konjevic / CROPIX
Bruno Konjević / CROPIX
U skladištu Atlantic Grupe rade roboti

Strojevi koji pomažu

Čini se, robotski bi se dvojac mogao dobro uklopiti u Atlanticov digitalni sustav upravljanja skladištem. Trenutno preuzimaju palete s robom na ulazu u skladište, a nakon što radnici pripreme narudžbe za prodavaonice, odvoze ih do izlaza za kamione, do svojih stanica. Nosivosti su 800 kilograma. Kako mu se sviđa suživot s robotima, pitamo skladištara-viličara Krunu Majera koji, opremljen slušalicama, prima naredbe o narudžbama kroz “voicepicking sistem” i odmah potom zadaje misiju robotu. “Super je. Lakše nam je, a upravljanje je vrlo jednostavno”, odgovara. Glavni skladištar Mario Pejaković pojašnjava kako su odredili da roboti prevoze palete do najudaljenijih pozicija u skladištu, a radnici im, pri susretu među regalima, uglavnom daju prednost, puštaju ih da prođu. Dosad im, međutim, još nisu nadjenuli imena, traje interni natječaj. Prijedloge nam ne otkriva.

Kad su radnicima najavili pilot-projekt, neki su zamislili humanoidne robote i bili su malo zatečeni onim što su vidjeli. “Stručnjaci Gideon Brothersa održali su s njima nekoliko grupnih sastanaka i svi su odmah isprobali rad s robotima, kako bi osjetili da je to alat. Jedan stariji radnik cijeli dan se vrtio oko njih, strahovao da ćemo ih sve zamijeniti robotima, ali to nije točno. To su strojevi koji im pomažu, podižu efikasnost i zapravo stvaraju potrebu za novim radnim mjestima, tražit će se visokospecijalizirani radnici s tehničkim i analitičkim znanjem koji će moći dizajnirati proces rada robota i davati im podršku”, kaže Darija Pizent. Zasad su za to educirali troje radnika.

Podigli ljestvicu

Glavni izvršni direktor i suosnivač Gideon Brothersa Matija Kopić poručuje da su podigli ljestvicu onoga što autonomni mobilni roboti mogu obavljati u pravom skladištu ili proizvodnom pogonu, okolini koja se neprekidno mijenja. Otkad su ih u prosincu prošle godine predstavili, kao i svoje prve klijente - Orbico, Atlantic Grupu i Tokić, nastavili su rad na njihovu razvoju te pregovaraju s nizom mogućih klijenata u Hrvatskoj i inozemstvu. Kako sada kažu, nakon što su prošli inicijalni test, potpisali su svoj prvi inozemni ugovor, i to s jednim globalnim liderom čiji godišnji prihod premašuje 17 milijardi eura, ali još ne otkrivaju o kojoj je stranoj grupaciji riječ. Pilot-projekt trebao bi uskoro početi i tamo, jedna od kompanija s kojima razgovaraju je i Henkel, a u Hrvatskoj se provodi u Tokiću te uskoro kreće u Orbicu. Među novostima izdvajaju da je SymphonyRetailAI, jedan od vodećih globalnih ponuđača softverskih paketa za upravljanje skladištem (WMS, Warehouse Management System), najavio da će prilagoditi svoj sustav kako bi osigurali potpunu integraciju s Gideonovim robotima. To bi omogućilo da flota robota naredbe dobiva izravno iz sustava za upravljanje skladištem, a Atlantic Grupa i Tokić koriste softver SymphonyRetailAIa.

Vukovina, Velika Gorica, 090819.
Atlantic grupa, reportaza iz skladista gdje rade roboti Skaro plus, autonomni robot skladistar.
Foto: Bruno Konjevic / CROPIX
Bruno Konjević / CROPIX
U skladištu Atlantic Grupe rade roboti

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. travanj 2024 20:26