Impol TLM Šibenik

'Već sljedeće godine radit ćemo aluminijske dijelove za Ferrari, Audi i Mercedes'

'U tri tvornice investirat ćemo oko 400 milijuna eura, od čega 180 milijuna u nova postrojenja'
Ferrari 488 Pista i pogoni TLM-a
 Grupa Impol, Profimedia, Xinhua, Eyevine

Nakon što je točno prije tri godine proglašen stečaj nad tvrtkom TLM Aluminium, predviđalo se da će to biti kraj valjane aluminijske industrije u Šibeniku s tradicijom dugom pola stoljeća. Međutim, pojavili su se Slovenci i spasili pogon Valjaonice i Ljevaonice posrnulog šibenskog aluminijaša koji je zadnja dva desetljeća grcao u gubicima.

Četiri mjeseca nakon proglašenja stečaja, u TLM Aluminium je 'ušla' Impol Grupa – aluminijski div iz Slovenske Bistrice koja je u ožujku 2016. godine uzela u najam pokretnine i nekretnine TLM Aluminiuma. Slovenci su potom u Hrvatskoj registrirali novoosnovanu tvrtku pod imenom Impol TLM d.o.o. Šibenik koja je odmah pokrenula proizvodnju valjanih aluminijskih proizvoda i s burze rada vratila 208 radnika. Ambiciozna Impol Grupa postala je, pak, vlasnikom šibenskog aluminijaša u stečaju 31. listopada 2017. godine, kupivši ga na četvrtoj javnoj dražbi Trgovačkog suda u Zadru za 73,3 milijuna kuna. Za to vrijeme proizvodnja je stalno rasla, kao i broj djelatnika, pa danas Impol TLM zapošljava čak 420 radnika u pogonima Valjaonice i Ljevaonice s prosječno neto plaćom od 1184 eura.

- Ovu 2018. godinu završit ćemo s 82 tisuće tona proizvedenih i isporučenih proizvoda vrijednih 142 milijuna eura, od gotovih aluminijskih proizvoda do poluproizvoda. U odnosu na prošlu godinu u kojoj smo proizveli 71 tisuću tonu različitih artikala vrijednih 123 milijuna eura, ove godine bilježimo porast proizvodnje od 15 posto. Manji dio proizvodnje ide na daljnju preradu u matičnu tvornicu Impol Grupe u Slovenskoj Bistrici, a veći dio plasiramo na hrvatsko i europsko tržište, a od svibnja značajni dio proizvodnje odlazi i na tržište SAD-a. Ovako postignutom porastu proizvodnje ponajprije je doprinijela realizacija investicija Impol Grupe s ciljem povećanja proizvodnih kapaciteta u pogonu Tople Valjaonice, kao i povećanje produktivnosti i kvalitete u svim fazama proizvodnog procesa – kazao je Šime Bukić, rukovoditelj proizvodnje Impol TLM-a d.o.o. Šibenik.

Šime Bukić ističe kako su u tijeku završni radovi na instalaciji novog stroja za proizvodnju limova i traka, a koji će produktivnošću, kvalitetom i proizvodnim mogućnostima nadmašiti sve postojeće strojeve u pogonu Valjaonice.

- Stavljanjem u funkciju ovom novog stroja već početkom iduće godine krenut ćemo s najavljivanom proizvodnjom aluminijskih dijelova za automobilsku industriju, odnosno za potrebe svjetskih automobilskih divova poput Ferrarija, Audija i Mercedesa, što je jedan od strateških ciljeva Impol TLM.a do 2025. godine – zaključio je Bukić.

Nina Potočnik, voditeljica službe za odnose s javnošću Impol Grupe i direktorica tvrtke Kadring iz njezina sastava iznijela nam je podatak kako je u modernizaciju proizvodnje šibenskog Impol TLM-a u dvije godine uloženo više od sto milijuna kuna.

- Šibenski Impol s proizvedenom robom u 2018. godini vrijednom 142 milijuna eura, već je ostvario petinu ukupnog prometa proizvodnje Impol Grupe s tvornicama u Slovenskoj Bistrici i Sevojnu. U ove tri tvornice planiramo povećati godišnju proizvodnju na 405 tisuća tona proizvoda i doseći promet od milijardu eura godišnje. U tom cilju u idućem sedmogodišnjem razdoblju u financiranje proizvodnje u tri naše tvornice investirat će se oko 400 milijuna eura, od čega 180 milijuna eura u nova postrojenja ljevaonice i modernizaciju valjaonice šibenskog Impol TLM-a. U sklopu dosadašnjih investicija, u ovoj šibenskoj tvornici, već u siječnju iduće godine kreće proizvodnja aluminijskih dijelova za potrebe aluminijske industrije, odnosno do premještanja dijela proizvodnje iz matične tvornice, a temeljem poslovnim ugovora koje već duže vrijeme Impol Grupa ima s Audijem i Ferrarijem – kazala nam je Nina Potočnik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 04:49