Ribarstvo

Uspostava trajektne linije Split-Ancona omogućava plasman ribe na talijansko tržište

U Splitsko-dalmatinskoj županiji je u djelatnosti ribarstva i prerade ribe registrirano više od 60 tvrtki koje zapošljavaju gotovo tisuću osoba
 Ivo Ravlić / CROPIX

Hrvatsko ribarstvo koje uslijed izrazite izvozne orijentiranosti te izostanka turizma i isporuke HoReCa sektoru očekuje veliki pad prihoda. Najveći negativni utjecaj na poslovanje u uvjetima pandemije zasigurno će osjetiti dalmatinski izvoznici ribe na talijansko tržište, budući da se godišnje iz Hrvatske u Italiju izveze svježe ili zaleđene ribe u vrijednosti većoj od 50 milijuna eura. Italija je uz Japan i Španjolsku najznačajnije tržište hrvatske ribe i ribljih prerađevina.

U Splitsko-dalmatinskoj županiji je u djelatnosti ribarstva i prerade ribe registrirano više od 60 tvrtki koje zapošljavaju gotovo tisuću osoba, dok broj zaposlenih u ovoj djelatnosti na nacionalnom nivou iznosi 12 tisuća. Nemjerljiv je značaj koji ribarstvo kao gospodarska grana ima za otočno stanovništvo i sprječavanje depopulacije otoka.

Prema zadnje dostupnim podacima u Splitsko-dalmatinskoj županiji je proizvodnja u marikulturi iznosila 1.337 tona, od čega pet tona školjki. Postirska Sardina, sa stoljetnom tradicijom u ribarstvu i jednom od najmodernijih tvornica za preradu ribe u Europi, koja u svojim uzgajalištima godišnje proizvede 1.200 tona bijele ribe i tune te preradi 40 milijuna konzervi, izvozi više od 70 posto svoje proizvodnje.

U situaciji otežanog protoka ljudi i roba znatno su smanjene ili čak obustavljene sve dogovorene isporuke, a brojne je tvrtke posebno bila pogodila obustava trajektne linije s Italijom, na kojoj je tjedno prometovalo oko 70 kamiona iz svih dalmatinskih županija. Stoga je ponovna uspostava trajektne linije od zadarske Gaženice do Ancone, koja kreće od 26. travnja, izuzetno značajna za brži protok roba i normalizaciju gospodarske suradnje dviju zemalja, a osobito za lokalnu prehrambenu industriju i prijevoz lako kvarljivih proizvoda poput svježe ribe.

„ Ohrabrujući je i podatak o postupnom otvaranju austrijskog tržišta, pa tako splitska tvrtka Centaurus priprema prvu pošiljku nakon razdoblja karantene za svoju ribarnicu u Beču, otvorenu prošle godine.Sve mjere koje mogu pomoći sektoru ribarstva u prevladavanju ove krize sa što manje negativnih posljedica su više nego dobrodošle. Stoga posebno vesele prošlotjedne vijesti iz Europske komisije o financijskoj pomoći ribarstvu i akvakulturi. Informacije o mjerama i natječajima mogu se naći putem Digitalne komore i web stranice HGK te Ministarstva poljoprivrede. '', navodi predsjednik HGK - Županijske komore Split Joze Tomaš.

Potpore ribarstvu

Europska komisija je 17. travnja odobrila program državne potpore u ribarstvu i akvakulturi za pomoć gospodarstvu u aktualnoj pandemiji COVID-19 te za tu svrhu predvidjela 30 milijuna kuna kako bi se osigurala likvidnost za daljnje poslovanje i očuvala radna mjesta. Program potpore podrazumijeva dodjelu bespovratnih sredstava poduzetnicima u sektoru ribarstva i akvakulture, uključujući podsektore gospodarskog ribolova na moru, uzgoj slatkovodne i morske ribe i školjkaša, prerade proizvoda ribarstva i akvakulture te ribarske zadruge. Kako je najavljeno iz nadležnog Ministarstva poljoprivrede, uskoro će biti objavljeni i provedbeni dokumenti u kojima će biti propisani svi detalji u vezi s uvjetima, kriterijima te načinima dodjele potpore.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 10:11