I dalje u gubitku

Unatoč rastu prihoda od 37%, Uber posljednji kvartal u 2019. u minusu od milijardu dolara

AUTOR:

OBJAVLJENO:

7.2.2020. u 15:47

AUTOR:

OBJAVLJENO:

7.2.2020. u 15:47

Uber CEO Dara Khosrowshahi addresses the audience during the keynote at the start an Uber products launch in San Francisco, California on September 26, 2019. - Uber on Thursday unveiled a new version of its smartphone app that weaves together services from shared rides to public transit schedules while adding more security features. The upgraded app is intended to let Uber users see, and ideally tap into, the company's array of options for getting around or having restaurant meals delivered. (Photo by Philip Pacheco / AFP)
Philip Pacheco / AFP

Dara Khosrowshahi

Američka kompanija za usluge prijevoza Uber izvijestila je da su joj prihodi u posljednja tri mjeseca 2019. poskočili za trećinu zahvaljujući znatno većem broju vožnji, ali je zbog ulaganja poslovno razdoblje ipak zaključila s gubitkom većim od milijardu dolara.

U posljednja tri prošlogodišnja mjeseca Uber je povećao prihode 37 posto, na četiri milijarde dolara. Broj usluga prijevoza preko Uberove platforme poskočio je 28 posto.

Kompanija je ipak zaključila to poslovno razdoblje s neto gubitkom od 1,1 milijardu dolara.

U cijeloj 2019. kompanija je zabilježila gubitak od nešto više od osam milijardi dolara. Prihodi su istodobno poskočili 26 posto, na 14,1 milijardu dolara. Broj vožnji poskočio je 32 posto, na gotovo sedam milijuna.

Uber je nedavno proširio poslovanje i na usluge dostave hrane, Uber Eats, što im je u konačnici donijelo i veće troškove i utjecalo na njihove poslovne rezultate.

Direktor kompanije Dara Khosrowshahi izjavio je da je "zadovoljan" napretkom tvrtke prema profitabilnosti, prenosi BBC.

"Svjesni smo da je razdoblje rasta bez obzira na cijenu završeno", rekao je Khosrowshahi. "Ulagači danas traže da rast bude profitabilan, a u takvom svijetu imamo dobre šanse za pobjedu", ustvrdio je.

Temeljno je poslovanje s uslugama prijevoza zabilježilo pozitivan rezultat u posljednja tri mjeseca 2019., napominje BBC.

Khosrowshahi očekuje da će se ulaganja u Uber Eatsu smanjiti nakon ožujka, budući da se tvrtka fokusirala na tržišta na kojima može biti glavni ili pak drugi „igrač“.