Alarm za uzbunu

Ugledni ruski ekonomist predviđa crni scenarij: 'Čekaju nas društveni nemiri, evo i zašto'

AUTOR:

  • Vedran Marjanović

OBJAVLJENO:

26.6.2019. u 8:31

AUTOR:

  • Vedran Marjanović

OBJAVLJENO:

26.6.2019. u 8:31

MOSCOW, RUSSIA - JANUARY 29, 2019: A poor man on crutches in central Moscow. Sergei Bobylev/TASS, Image: 411444879, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, TASS
Profimedia, TASS

Ilustracija, ulice Moskve

Ako se opadanje životnog standarda Rusa nastavi, ne isključujem mogućnost velikih socijalnih nemira, upozorio je šef Revizorske komore Rusije i jedan od najuglednijih tamošnjih ekonomista Aleksej Kudrin.

- Nužan je zaokret u našoj ekonomskoj politici jer siromaštvo posljednjih godina raste i trenutno 12 milijuna i 500 tisuća naših građana živi na rubu ili ispod praga siromaštva. Sedamdeset posto siromašnih su djeca - upozorio je Kudrin, koji 'socijalnu bombu', među ostalim, prepoznaje u činjenici da rusko stanovništvo siromaši dok je u Rusiji usporedivim zemljama, navodi, situacija obrnuta te broj siromašnih opada.

Kudrin, među ostalim, predlaže hitne mjere države u drugačijoj raspodjeli dohotka kojom bi se povećali prihodi socijalno najugroženijih slojeva društva Rusije, kao i povećanje najnižih plaća u najvećoj zemlji svijeta. U Rusiji je, naglašava, ugroženo ono najvrijednije, a to je ljudski kapital.

Da Kudrinove ocjene imaju težinu, svjedoče pripadajuće reakcije Kremlja, odnosno političkog vrha Rusije. Predsjednik Rusije Vladimir Putin nazvao je Kudrina posljednjim 'ekonomistom devedesetih godina prošlog stoljeća'.

Kao primjer, kako je kazao, prevladanih Kudrinovih pogleda, Putin je naveo Kudrinovo svojedobno zalaganje za smanjenje proračunske ovisnosti Rusije od prihoda od nafte, rekavši kako bi takav potez odveo zemlju u povećanje inflacije.

Glasnogovornik Kremlja Dimitrij Peskov ocijenio je Kudrinove najave socijalnih nemira kao 'emocionalne i hipertrofirane'. Peskov nije negirao da socijalni problemi u Rusiji postoje, ali, kazao je, ne u razmjerima niti s potencijalom koji Kudrin navodi.

- Imamo određeni broj građana čiji su prihodi opali zbog utjecaja na našu ekonomiju izvana, ali i ekonomskih procesa koji se odvijaju unutar zemlje. Na rješavanju tih problema se radi - ustvrdio je Peskov, reagirajući na Kudrinove izjave.

Iako izrijekom nije naveo Kudrina i njegova upozorenja, ruski premijer Dimitrij Medvedev izjavio je kako se protiv siromaštva u Rusiji trebaju boriti svi na svim razinama vlasti konkretnim koracima a ne, kazao je, općim razmatranjima.

U osvrtu na kritike koje je primio povodom spomenutoga istupa, Kudrin je kazao kako nije zazivao socijalne nemire već upozorio što bi se moglo dogoditi ako se nastavi pad primanja najvećih slojeva stanovništva u Rusiji. Postoji, naznačio je, jaz između realnih i nominalnih prihoda ruskih građana što se ne uočava dovoljno.