Trgovanje kreće

Uberov konkurent izlazi na burzu: Vrijednost Lyfta procijenjena na 24,3 milijarde dolara

Lyft je probio led za dugo očekivani izlazak na burzu njihovog rivala i daleko veće kompanije Ubera
Logan Green, suosnivač Lyfta
 Shannon Stapleto / REUTERS

Vrijednost kompanije Lyft, jednog od Uberovih najvećih konkurenata, procijenjena je na 24,3 milijarde dolara tijekom inicijalne javne ponude (IPO), piše Reuters. Početna cijena dionice te tvrtke za pružanje prijevoza iznosi 72 dolara, a Lyft je prikupio 2,34 milijardi dolara. Trgovanje njihovim dionicama krenut će danas na američkoj burzi Nasdaq.

Iako Lyft nije prva kompanija koja je osmislila poslovni model koji putem mobilne aplikacije povezuje klijente (putnike) s vozačima, prva je takva tvrtka koja je izašla na burzu, a investitori su im, čini se, odlučili oprostiti njihove poslovne gubitke te uložiti u ono, što mnogi smatraju budućnošću industrije transporta. Lyft je tako probio led za dugo očekivani izlazak na burzu njihovog rivala i daleko veće kompanije Ubera, čiji se IPO očekuje u travnju, a njihovi bankari očekuju da bi vrijednost te kompanije mogla biti procijenjena na 120 milijardi dolara. Također, ovo je ujedno i najava inicijalnih ponuda nekoliko drugih tehnoloških kompanija koje se krenule kao startupi u Silicijskoj dolini.

Ipak, kako za New York Times upozoravaju neki investitori, s obzirom na to da Lyft još uvijek nije postao profitabilan, do toga bi mogle proći još godine. Upozoravaju i da je vrijednost kompanije precijenjena te da bi cijena dionica, kada se s njom krene javno trgovati, mogla i značajno pasti.

- S Lyftom je očito da im tržište govori: 'Spremni vam vjerovati oko puno toga', uzevši u obzir da postoje ozbiljne nesigurnosti oko njihove budućnosti - upozorio je Jay Ritter, profesor na Poslovnoj školi Warrington na Sveučilištu Florida.

Ostaje za vidjeti kako će se cijena dionice Lyfta doista kretati kada se za koji sat oglasi zvonce za početak trgovanja na Nasdaqu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 23:20