Business Outlook 2020.

U nepune dvije godine operativna dobit Fortenove uvećana za oko 100 milijuna eura

AUTOR:

  • Novac.hr

OBJAVLJENO:

1.12.2019. u 14:52

AUTOR:

  • Novac.hr

OBJAVLJENO:

1.12.2019. u 14:52

Zagreb, 230719.
Zitnjak.
Na fotografiji: Fabris Perusko, glavni izvrsni direktor Fortenova grupe.
Foto: Biljana Blivajs / CROPIX
Biljana Blivajs

Fabris Peruško

Financijsko, operativno i vlasničko restrukturiranje Agrokora, sadašnje Fortenova grupe, formalizirano nagodbom vjerovnika iz lipnja 2018., dobilo je u rujnu ove godine veliku stručnu satisfakciju. Nakon što su tijekom 2017. i 2018. Velika Britanija i Wales, Švicarska i Sjedinjene Američke Države potvrdile Zakon o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za Republiku Hrvatsku kao regularan insolvencijski postupak, a Stečajni sud SAD-a potvrdio i nagodbu vjerovnika Agrokora, u rujnu ove godine jedna od vodećih svjetskih neprofitnih udruga koja okuplja stručnjake koji sudjeluju na projektima restrukturiranja u svijetu, Turnaround and Transaction Award (TMA), financijsko restrukturiranje Agrokora proglasila je najznačajnijim takvim međunarodnim postupkom u svijetu, u kategoriji međunarodna transakcija godine. TMA nagrada je jedno od najvažnijih strukovnih priznanja u svijetu, koju dodjeljuje žiri od 13 članova Odbora za dodjelu nagrada koji predstavljaju presjek TMA stručnjaka - od pravnika preko računovodstvenih do financijskih eksperata, a pobjednici se biraju kroz rigorozan proces recenzije postupaka prijavljenih na natječaj za nagradu odnosno kroz više krugova analiza i vrednovanja podataka pristiglih transakcija.

Međunarodno priznanje

Uime cijelog tima koji je tijekom postupka izvanredne uprave vodio restrukturiranje Agrokora koje je rezultiralo nagodbom vjerovnika i njezinom uspješnom implementacijom, nagradu je 26. rujna 2019. u Clevelandu preuzeo Fabris Peruško, izvanredni povjerenik Agrokora i glavni izvršni direktor Fortenova grupe.

- Ova je nagrada još jedno veliko međunarodno priznanje zahtjevnom procesu spašavanja iznimno značajne hrvatske i regionalne kompanije. Posebno nas veseli što priznanje stiže od stručnjaka koji svakodnevno rade na sličnim projektima u svijetu. To što su u konkurenciji više od 100 globalnih projekata, među najbolje uvrstili upravo postupak izvanredne uprave u Agrokoru, govori o zahtjevnosti i obuhvatu tog restrukturiranja i njegovom utjecaju na nacionalno i regionalno gospodarstvo - ustvrdio je tom prilikom Peruško, dodajući kako je TMA nagrada "priznanje i cijelom nizu pojedinaca koji su u različitim fazama davali veliki doprinos uspjehu i zaključenju svake pojedine etape postupka".

On se tada zahvalio i Anti Ramljaku, izvanrednom povjereniku koji je vodio prvu fazu postupka, kao i savjetnicima i savjetničkim timovima koji su podupirali rad izvanredne uprave i u toj etapi, ali i kasnije u procesu, dali ključan doprinos stabiliziranju kompanije i postizanju nagodbe vjerovnika.

- Naši dobavljači i poslovni partneri te, posebno, svi naši zaposlenici kao i kupci bili su jedan od glavnih oslonaca procesa spašavanja sustava. Vlada Republike Hrvatske u cjelini, a osobito premijer Andrej Plenković i bivša potpredsjednica Vlade Martina Dalić, odigrali su presudnu ulogu, ne samo u osiguravanju pravnog okvira za postupak izvanredne uprave, nego i kasnije tijekom procesa, naročito u trenucima u kojima su svoj ljudski i politički kapital uložili u uspješno okončanje drugih ključnih etapa postupka, kao što je postizanje nagodbe vjerovnika - naglasio je tada prvi čovjek Fortenova grupe, napominjući kako kompanija koja je nastala implementacijom nagodbe vjerovnika u Agrokoru, danas i dalje radi na svim tržištima regije, zapošljava više od 52 tisuće ljudi i polako, ali sigurno se razdužuje i postaje zdrava i perspektivna kompanija.

Iznimna odgovornost

Prema njegovim riječima, hrvatsko društvo je pokazalo iznimnu odgovornost, ali i dokazalo da ima društveni kapital potreban za rješavanje vrlo kompleksnih problema, a to je na koncu prepoznala međunarodna stručna javnost istinski vrednujući restrukturiranje Agrokora, koje je provedeno u vrlo kratkom roku.

A potvrda da je to restrukturiranje na dobrom putu jest i činjenica da su krajem srpnja ove godine imatelji depozitarnih potvrda kompanije Fortenova Group STAK Stichting na Glavnoj skupštini održanoj u Amsterdamu s više od 80 posto glasova glasali u korist novog aranžmana za financiranje Fortenova grupe, kojemu je svrha refinancirati Ugovor o financiranju s prvenstvom naplate od 8. lipnja 2017. godine. Novo financiranje predstavlja najveće korporativno zaduženje u povijesti Hrvatske. Realizirano je početkom rujna, a strukturirano je kao četverogodišnja obveznica u iznosu do 1,2 milijarde eura s kamatnom stopom od 7,3 posto plus EURIBOR, uz donju granicu od jedan posto. Financiranje predvodi tvrtka HPS Investment Partners, Fabris Peruško je tim povodom ustvrdio kako je rezultat glasanja Glavne skupštine pokazao "da je velika većina naših dioničara prepoznala važnost novog financiranja za Fortenova grupu u smislu osiguravanja srednjoročne financijske stabilnosti, kao i dugoročne održivosti, rasta i razvoja kompanije", što je omogućilo da tvrtka uđe u novu fazu poslovanja, "kad će nam fokus biti na povećanju profitabilnosti, poboljšanju učinka i stvaranju dodatne vrijednosti za sve dionike". U okviru refinanciranja ruska banka, VTB, upisala je 475 milijuna eura, a HPS ostali dio tranše, pri čemu je moguće prepustiti takozvanim podizvođačima udio u kreditiranju. Ugovorom je otvorena mogućnost poboljšanja uvjeta i smanjenja kamatne stope, ovisno o kretanju omjera operativne dobiti i duga kompanije. Kamata niža od one koju je imao prethodni SPFA aranžman osigurava, rečeno je, uštede od 30 milijuna eura godišnje samo na troškovima financiranja. Stoga je Maksim Poletajev, predsjednik Upravnog odbora Fortenova grupe, rast operativne dobiti na 500 milijuna godišnje te smanjenje omjera duga i EBITDA ispod četiri u manje od dvije godine, postavio kao ključne ciljeve poslovanja. - Taj je zadatak pred nama pa i izvršni menadžment i Upravni odbor rade sve da to omogućimo. Proizvođači Fortenova grupe imaju golem potencijal rasta u izvozu, na čemu trenutačno aktivno radimo, uključujući pomoć u otvaranju ruskog tržišta preko naših ruskih partnera, a postoje i drugi pravci. Fortenova grupa ne samo da će moći obnoviti tržišni udio Agrokora, nego će ga i povećati - smatra Poletajev, prvi čovjek Fortenova grupe i predstavnik najvećeg pojedinačnog vlasnika kompanije - Sberbanka.

Unapređenje rezultata

Fabris Peruško je u tom kontekstu naveo kako rad na jačanju operativne dobiti već daje vrlo opipljive rezultate: "Operativna dobit u 2018. godini je bila za gotovo 70 posto veća od 2017., a za 2019. godinu procjenjujemo rezultat koji bi za 15-ak posto, odnosno za više od 30 milijuna eura trebao nadmašiti operativnu dobit prošle godine. Ukupno gledano, u ove nepune dvije godine otkad sam na čelu kompanije, operativna dobit će biti povećana za oko 100 milijuna eura, naravno ako ostvarimo projekcije za ovu godinu".

- Ljetna nam je sezona ove godine bila znatno bolja nego prošlogodišnja te smo ostvarili rezultate koji jasno pokazuju održivost našeg poslovanja. Ako nastavimo ovim putem i opet počnemo značajnije ulagati u unapređenje poslovanja, očekujem i dalje rast operativne dobiti, ne toliko iz ušteda, koliko iz rasta i razvoja naših temeljnih biznisa. Prodaja našeg netemeljnog nekretninskog portfelja je već u tijeku, pokrenuli smo i proces prodaje nekih tvrtki iz netemeljnog poslovanja, što će svakako pridonijeti daljnjem razduživanju kompanije i unapređenju rezultata - istaknuo je Peruško.

Zadnji službeni podaci o rezultatima poslovanja odnose se na prvih šest mjeseci 2019. godine. Prema informacijama objavljenim u trenutku zaključenja refinanciranja SPFA zajma, u prvoj polovici ove godine prihod ključnih operativnih ovisnih društava Fortenova grupe za prvu dosegao je iznos od 1,53 milijarde eura, premašivši prošlogodišnji prihod u prvoj polovini godine za više od 2 posto. Istovremeno, procijenjena dobit iz operativnog poslovanja (EBITDA) ključnih operativnih kompanija Fortenova grupe veća je od 101 milijun eura, što je za 5 posto više od dobiti iz operativnog poslovanja u prvom polugodištu prošle godine.

Konačno, kada je u pitanju prebacivanje imovine sa "starog Agrokora d.d." na Fortenova grupu, Fabris Peruško je ustvrdio kako je "implementacijom nagodbe prebačena sva imovina starog Agrokora, osim Mercatora". "Ali na tome intenzivno radimo. Fortenova grupa je prijavu namjere koncentracije na razini Europske unije, uključujući Sloveniju i Hrvatsku, podnijela Europskoj komisiji kao regulatoru za zaštitu tržišnog natjecanja na razini EU, a u intenzivnoj smo komunikaciji s bankama kreditorima Mercatora i brojnim dionicima Mercatora u Sloveniji. Naime, Mercator ima 24 banke odnosno bankarske grupacije vjerovnika, kojima je i nakon zadnjeg razduživanja i dalje dužan ukupno više od 620 milijuna eura i koje trebaju dati svoje odobrenje na prijenos vlasništva. Istodobno, kako politička scena u Sloveniji ima svoju dinamiku, prebacivanje Mercatora na Fortenova grupu često se odvija u kontekstu politike, što ga nepotrebno usporava. No, i dalje očekujem da ćemo u idućih nekoliko mjeseci i za taj zadatak koji proizlazi iz nagodbe vjerovnika Agrokora moći reći da je uspješno zaključen pa privesti i konačno okončanje postupka izvanredne uprave stvarnome kraju", rekao nam je Peruško.