Potpisivanje ugovora

U luku Slavonski Brod ulaže se 100 milijuna kn, Plenković: 'Slavonija je prioritet Vlade'

AUTOR:

OBJAVLJENO:

20.7.2018. u 14:16

AUTOR:

OBJAVLJENO:

20.7.2018. u 14:16

Slavonski Brod, 200718.
Uz prisustvo premijera Andreja Plenkovica i visokih drzavnih duznosnika Blaz Miklavcic, direktor GH Holdinga, Marijan Juric ravnatelj Luke Brod i Zeljko Mandaric direktor Manspeda su potpisali ugovor o projektu Izgradnja infrastrukture na luckom podrucju luke Slavonski Brod.
Na fotografiji: Blaz Miklavcic,direktor GH Holdinga,Marijan Juric ravnatelj Luke Brod i Zeljko Mandaric direktor Manspeda potpisuju ugovor.
Foto: Danijel Soldo / CROPIX
Danijel Soldo / CROPIX

Zdravko Marić, Tomislav Tolušić i Andrej Plenković na potpisivanju ugovora

U Slavonskom Brodu u petak su potpisani ugovor za izgradnju lučke infrastrukture na lučkom području luke Slavonski Brod, vrijednosti veće od sto milijuna kuna, kao i ugovor o koncesiji za tu luku, a na potpisivanju je bio i premijer Andrej Planković, koji je poručio kako i ti projekti dokazuju da je Slavonija za Vladu prioritet.

Ravnatelj Javne ustanove Lučka uprava Slavonski Brod Marijan Jurić je s predstavnicima tvrtke GH Holding potpisao ugovor o izvođenju infrastrukturnih radova u lučkom području luke Slavonski Brod, a s tvrtke Manšped ugovor o koncesiji za obavljanje lučke djelatnosti.

Luka Slavonski Brod prepoznata je kao važan dio europske prometne infrastrukture te će se projekt "Izgradnja i unapređenje infrastrukture u luci Slavonski Brod" sufinancirati kroz CEF program (Connecting Europe Facility). Vrijednost projekta prihvatljivog za sufinanciranje iz Instrumenta za povezivanje Europe iznosi 11,68 milijuna eura, a EU sufinanciranje iznosi 6,63 milijuna eura.

Vlada je, pak, dala suglasnost i državno jamstvo Lučkoj upravi Slavonski Brod za kredit u iznosu od 80 milijuna kuna kod Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR) za financiranje tog projekta.

"Izuzetno mi je drago da će se ovako velika investicija s više od 56 posto sredstava sufinancirati iz CEF programa. Znači da smo prepoznali razvoj riječnih plovnih putova, razvoj Slavonskog Broda, investiranje u infrastrukturu, lučki plato, pristupne ceste. Na taj način hrvatska Vlada sa svojim jamstvima, partnerstvom s Brodsko-posavskom županijom i Lučkom upravom, daje doprinos razvoju Slavonskog Broda i cijele Slavonije. Za četiri godine podvući ćemo crtu, koliko je Slavonija išla naprijed u mandatu ove vlade i ovog saziva Hrvatskog sabora", rekao je Plenković.

Uz ugovor za izgradnju lučke infrastrukture, potpisan je i ugovor o koncesiji u luci Slavonski Brod, a ravnatelj Lučke uprave Marijan Jurić ističe kako je taj dugo očekivani ugovor s koncesionarom najava konačnog oživljavanja aktivnosti u luci Slavonski Brod.

"Vlada je stala ispred ovog projekta i riješila sve potrebne odluke u roku šest mjeseci. To su prepoznali i koncesionari. Nakon duge borbe da se prostor konačno privede svrsi, rok za završetak radova je dva mjeseca. Za nas je najvažniji dolazak koncesionara, koji opravdava uložena sredstva. On će idućih 15 i više godina ovdje raditi i zapošljavati. Nakon ovoga, partneri zainteresirani za ulaganje u unutrašnjoj zoni područja luke mogu krenuti s ulaganjem u proizvodne i skladišne kapacitete", rekao je Jurić.

Pritom je kao primjer spomenuo tvrtku Crodux koja tu već sedmu godinu plaća koncesiju i za koju smatra da će sada krenuti sa svojom investicijom.

Ugovor o koncesiji za luku Slavonski Brod potpisan je s tvrtkom Manšped iz Kukuljanova. "Ovo je treći terminal naše tvrtke. Vidimo ovdje jedan dodatni iskorak. Omogućiti ćemo poslovnim subjektima iz Slavonije da imaju sve koristi poslovanja preko luke, kako u kontejnerskom tako i u drugim oblicima transporta", rekao je direktor prodaje tvrtke Manšped Tomislav Bagarić.

Ističe da i položaj Slavonskog Broda osigurava brojne prednosti zbog dobre povezanosti s pograničnim područjima Srbije, Bosne i Hercegovine i Mađarske.

Inače, radovi na lučkoj infrastrukturi započet će u rujnu nakon okončanja arheoloških istraživanja koja se obavljaju na lokalitetu gradilišta.

Uz premijera Plenkovića, na svečanosti potpisivanja ugovora bili su i potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, ministar financija Zdravko Marić i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković.