Ultramarin

U Brodosplitu položena kobilica za polarni kruzer s dva helikoptera i dva heliodroma

AUTOR:

  • Jozo Vrdoljak/Privredni.hr

OBJAVLJENO:

10.6.2019. u 13:47

AUTOR:

  • Jozo Vrdoljak/Privredni.hr

OBJAVLJENO:

10.6.2019. u 13:47

Jozo Vrdoljak

Polaganje kobilice za polarni kruzer Ultramarin

U Brodosplitu je danas položena kobilica za polarni kruzer u klasi Polar Class 6, koji je ugovoren za krajnjeg naručitelja američku tvrtku Quark Expeditions iz Seattlea, koja posluje u sastavu Travelopia grupacije. Quark Expeditions je osnovan 1991. godine i lider je u polarnim ekspedicijama. Travelopia grupacija okuplja raznoliku paletu tvrtki specijaliziranih za avanturistička putovanja. Brodovi ove kompanije imaju ojačanje trupove i ledolomce, tako da mogu ploviti u najudaljenijim područjima.

Dalibor Vukičević, direktor projekta novogradnje, kazao je da je Brodosplitu cilj gradnja što više ovakvih brodova.

- Radi se o tržišnoj niši putničkih brodova u kojoj Brodosplit s dosadašnjim isporučenim brodovima i s ovim novima koje gradimo, ide u smjeru napretka. Gradnjom ovakvih brodova-polarnih kruzera, Brodosplit stječe značajne reference u segmentu gradnje brodova s visokom dodatnom vrijednosti. Radi se o prepoznatom proizvodu u kojem smo mi dobri i bit ćemo još bolji. Smjer u kojem idemo za sada je ispravan i siguran sam da će biti još bolji - istaknuo je Vukičević koji je kazao da su u Brodosplitu radna mjesta sigurna te da su kapaciteti popunjeni.

Jozo Vrdoljak

Polaganje kobilice za polarni kruzer Ultramarin

 

Tehnološki napredan brod

Novogradnja 487 za koju je položena kobilica tehnološki je napredan brod za polarne ekspedicije, nosit će ime Ultramarin. Prema riječima Josipa Jurišića, voditelja odnosa s javnošću Brodosplita, brod bi trebao biti dovršen do kraja 2020. godine.

Radi se, dakle, o putničkom brodu za krstarenje polarnim područjima na svijetu, koji će moći primiti 200 putnika u 103 luksuzno opremljene kabine, a o njima će brinuti 116 članova posade. Dugačak je 128 metara, širok 21,5 metara. Moći će postići brzinu od 16 čvorova, a bit će pogonjen s četiri glavna motora s generatorom kombinacijom dizelskog i elektromotora ukupne snage 4400 kW.

Jozo Vrdoljak

Polaganje kobilice za polarni kruzer Ultramarin

 

Brod će biti opremljen svim potrebnim rješenjima i opremom kako bi putnici mogli uživati u pogledima na ledenjake i iznad i ispod površine mora. Putnicima će na raspolaganju biti širok spektar avanturističkih opcija na samom brodu. Ultramarine će, između ostalog, imati i dva dvomotorna helikoptera s dva heliodroma.

Brod će smjestiti 20 gumenih čamaca marke Zodiac, koji su smješteni u blizini vodene linije, a koji se mogu brzo rasporediti s obje strane broda na četiri točke ukrcaja koje su lako dostupne iz dvije čekaonice omogućujući gostima da izađu za manje od 20 minuta, što je dvostruko kraće od prosjeka, te da uživaju u spontanijim avanturama na kopnu nego što je to prije nije bilo moguće.

- Polarni kruzer će biti jedini brod u polarnim vodama koji će ponuditi svaku avanturu izvan broda koja je uključena u portfelj avanturističkih aktivnosti Quark Expeditionsa, uključujući vožnju kajakom na moru, veslanje, planinarenje, alpinizam, skijaško trčanje, standuppaddle i sada, po prvi put ikada, razgledavanje iz helikoptera, heli-pješačenje i heli-skijanje - istaknuo je Josip Jurišić.

Jozo Vrdoljak

Polaganje kobilice za polarni kruzer Ultramarin

 

Optimizirani sustavi za gorivo, vodu, opskrbu i zbrinjavanje otpada omogućit će 70-dnevni operativni raspon koji je najbolji u klasi i koji će brodu omogućiti da ponudi potpuno novi komplet polarnih iskustava, od istraživanja neotkrivenih krajolika do novih, rijetko viđenih mjesta slijetanja.

- U skladu s nedavno objavljenim okvirom održivosti PolarPromise Quark Expeditionsa, brod će uključivati tehničke značajke koje će smanjiti brodski utjecaj na okoliš u mjeri koja je prethodno bila nezamisliva za brod ove veličine. Također će uključivati inovacije koje nemaju negativan učinak na okoliš,kao što je dinamičko pozicioniranje koje će eliminirati potrebu za sidrenjem u područjima s osjetljivim morskim dnom - istaknuo je Josip Jurišić.

Puni do 2022.

Josip Jurišić je napomenuo kako Brodosplit ima popunjenu knjigu narudžbi do 2022. godine i u njoj se trenutačno nalazi 12 brodova.

- Aktivni smo na tržištu i tražimo nove mogućnosti poput gradnje ovakvih polarnih kruzera, novih jedrenjaka... Stekli smo povjerenje kupaca. Dokaz da je to tako je činjenica da naši partneri naručuju gradnju novih brodova u našem brodogradilištu. To je put koji smo zacrtali - kazao je Jurišić.