Novi zakon

Trebao bi se izglasati zakon koji smanjuje mogućnost krađe intelektualnog vlasništva

U 2019. očekuje se rast investicija, među kojima se ističu ona BMW-a, BASF-a, pa i Exxon-Mobila i Tesle
Kineski predsjednik Xi Jinping i premijer Li Keqiang (desno)
 Jason Lee / REUTERS

“Moramo biti spremni na tešku borbu”, poručio je u utorak kineski premijer Li Keqiang pred 3000 zastupnika Svenarodnog kineskog kongresa, najavljujući usporavanje drugog po veličini gospodarstva na svijetu i stopu rasta između 6 i 6,5 posto. U prošloj je godini kinesko gospodarstvo raslo 6,6 posto.

Za dvotjednog zasjedanja Kongresa očekuje se da će biti izglasan novi zakon o stranim investicijama te će, među ostalim, biti smanjena mogućnost krađe intelektualnog vlasništva, na što često vrlo oštro upozorava američki predsjednik Donald Trump. Očekuje se, naime, da će napokon biti zabranjena dosadašnja praksa lokalnih kineskih vlasti da strane kompanije, kad ulaze u zajedničke projekte s kineskima, prisiljavaju na transfer tehnologije. Također, Kina će smanjiti pritisak birokracije na strane ulagače te će se, kako je najavljeno, na njih primjenjivati ista pravila kao i na domaće kompanije. Ipak, postojat će popis sektora gdje su strana ulaganja ograničena.

Prema kineskim izvorima, prošle su godine izravne strane investicije u toj zemlji bile oko 135 milijardi dolara, a ove se godine očekuju značajan rast. Među najavama ulaganja ističu se njemački BMW i BASF, ali i američki Exxon-Mobil te Tesla.

Zapadni mediji u analizama kineske ekonomije upozoravaju na veliku prijetnju rastućeg i netransparentnog duga, u koji su uključene i državne kompanije, a na čemu počivaju goleme investicije te dobrim dijelom i rast. Gospodarske teškoće bujajućoj azijskoj sili i njezinoj Komunističkoj partiji donosi sve više i trgovinski rat sa SAD-om. Na domaćem terenu, kako prenosi Guardian, prijete pak radnički i studentski prosvjedi. Kineski je premijer većinu svog dvosatnog govora u utorak posvetio pak najavama povećanja zaposlenosti, rezanja poreza i snižavanje troškova poslovanja. Među službenim je ciljevima, kako ih je prenijela agencija Xinhua, i smanjivanje broja siromašnih na selu za 10 milijuna te rast osobnog dohotka u skladu s gospodarskim rastom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 14:57