(Od)blokirani?

Telekomi se protive: HT je jedini spreman oprostiti svojim dužnicima dugove

U HT-u navode da su spremni pridružiti se Vladinim aktivnostima otpisa dospjelih dugova
Ilustracija
 Joško Ponos / Hanza Media

Unatoč novom Zakonu o otpisu dugova, koji je stupio na snagu prošle subote, država neće moći natjerati privatne tvrtke da se odreknu svojih potraživanja prema građanima i obrtnicima, a naša anketa među telekom operaterima pokazala je da te kompanije imaju različit pristup ovom Vladinu projektu.

Iz Vipneta su, naime, poručili da “u ovom trenutku ne vide potrebu za promjenom dosadašnje poslovne prakse koja se odnosi na naplatu dospjelih, a nepodmirenih dugovanja fizičkih osoba”.

- Korisnike na vrijeme obavještavamo o dugovanjima te tako preveniramo akumuliranje troškova. Također se trudimo izaći ususret našim korisnicima te u direktnom kontaktu s njima pronalazimo načine, odnosno predlažemo prihvatljive modele podmirenja dugovanja - objašnjavaju u Vipnetu.

U Tele2 se, pak, ne žele očitovati sve dok detaljno ne razmotre Zakon.

Kriteriji otpisa

Građani koji su u blokadi zbog dugovanja Hrvatskom telekomu imaju razlog za nadu, barem sudeći prema odgovoru koji smo dobili od tog teleoperatera. U HT-u, naime, navode da su spremni pridružiti se Vladinim aktivnostima povezanim s otpisom dospjelih dugova, a kako i po kojim kriterijima, odlučit će “u rokovima predviđenim zakonom”.

Telekomi, podsjetimo, pripadaju u vjerovnike druge skupine koji prema Zakonu nisu obvezni otpisivati dugove ako to ne žele, za razliku od tvrtki i ustanova kojima je država jedini osnivač ili isključivi vlasnik (HEP, HRT, HZZO...). Odluku o eventualnom opraštanju svojih potraživanja vjerovnici iz ove skupine mogu donijeti samostalno ili na temelju zahtjeva dužnika, a o tome su dužni obavijestiti javnost u roku od 60 dana od dana stupanja na snagu novog Zakona. Kako bi se lakše odlučili na “opraštanje”, država ih planira motivirati poreznim olakšicama u sustavu poreza na dobit i poreza na dohodak.

Inače, Zakonom o otpisu dugova fizičkim osobama, koji je na snagu stupio prošle subote, otpisani su dugovi za 150.474 građana u iznosu do 10.000 kuna plus kamate, a iznos otpisanog duga je 1,338 milijardi kuna. Detaljniji podaci, pak, pokazuju da je u Zagrebu otpisan dug 28.473 građana u iznosu od 156,6 milijuna kuna za glavnicu i 91,9 milijuna kuna za kamate, u Splitu za 4302 dužnika u iznosu od 22,8 milijuna kuna glavnice i 14,1 milijuna kuna kamata, a u Osijeku je otpisano 21,7 milijuna kuna glavnice i 10,7 milijuna kamata za 3701 građanina. Nadalje, u Rijeci je otpisan dug za 3482 osobe u iznosu od 21,6 milijuna kuna za glavnicu i 12,9 milijuna kuna za kamate, a u Zadru je otpisano 12,9 milijuna kuna glavnice i 8,1 milijun kuna kamata za 2164 dužnika.

Oprost po županijama

U Šibeniku se otpisalo 7,3 milijuna kuna glavnicu i 4,5 milijuna kuna kamata ukupno 1282 građana. U Dubrovniku se otpisalo pet milijuna kuna za glavnicu i 2,8 milijuna kuna za kamate 880 dužnika, u Imotskom, za 342 građana, 2,1 milijun kuna glavnice i 1,5 milijuna kuna kamata, a u Sinju 3,5 milijuna kuna glavnice i dva milijuna kuna kamata ukupno 670 dužnika.

Po županijama, najviše je otpisano u Splitsko-dalmatinskoj, ukupno 109,8 milijuna kuna (glavnice i kamata), u Osječko-baranjskoj 98,5 milijuna kuna, u Primorsko-goranskoj 82,3 milijuna, a najmanje je otpisa bilo u Ličko-senjskoj županiji - 10,6 milijuna kuna. U Šibensko-kninskoj županiji otpisano je 30,3 milijuna, u Zadarskoj 48 milijuna, a u Dubrovačko-neretvanskoj 23,8 milijuna kuna. Pritom je država otpisala 564 milijuna kuna, HRT 367 milijuna kuna, HZZO 301 milijun, HŽ Putnički prijevoz 6,29 milijuna, Bolnički centar Rijeka 3,08 milijuna kuna, a ostali 95,7 milijuna kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 13:50