Nova ulaganja

Tehnološki div Huawei planira investirati više od 3 milijarde dolara u Italiji

AUTOR:

OBJAVLJENO:

15.7.2019. u 15:08

AUTOR:

OBJAVLJENO:

15.7.2019. u 15:08

People walk past a sign board of Huawei at CES (Consumer Electronics Show) Asia 2016 in Shanghai, China May 12, 2016. REUTERS/Aly Song - D1AETDPSNZAB
Aly Song / REUTERS

Huaweijev dućan, ilustracija

Kineski tehnološki div Huawei Technologies najavio je u ponedjeljak da će u iduće tri godine u Italiji uložiti 3,1 milijardu dolara, tražeći od vlade u Rimu "transparentno, efikasno i pravedno" korištenje posebnih ovlasti u razvoju mobilnih mreža nove generacije.

Italija je nedavno ojačala te ovlasti, dijelom i zbog straha od potencijalne uloge Huaweija i također kineskog ZTE Corpa u razvoju mreža 5G, izjavio je prošlog petka izvor u vladi.

'Zlatne ovlasti' omogućuju državi da intervenira u privatnom sektoru radi zaštite nacionalne sigurnosti a vlada u Rimu trebala bi primjenjivati taj instrument na sve kompanije iz Europske unije, ustvrdio je na današnjem skupu u Rimu izvršni direktor Huaweijeva talijanskog ogranka Thomas Miao.

Kazao je ujedno da će kineska kompanija u iduće tri godine u Italiji otvoriti 1.000 radnih mjesta.

Potvrdio je da namjeravaju ukinuti tisuću radnih mjesta u SAD-u. Ako Washington u kolovozu uvrsti Huawei na crnu listu, kompanija ima rezervni plan za nabavu dijelova, dodao je.

SAD traži od Italije i drugih europskih saveznika da izbjegavaju Huaweijevu opremu i pomno prate ZTE jer bi mogli predstavljati rizik po sigurnost. Obje kompanije opovrgavaju te tvrdnje.